Agricultura

Yolanda Díaz demana als pagesos que "collin" perquè "tenen raó"

20/02/2020

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat suport aquest dimecres a les protestes dels pagesos i els ha animat perquè "collin per defensar els seus drets", perquè "tenen raó", un missatge que ja va llançar el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, a les organitzacions agràries.


"Per descomptat, que collin per defensar els seus drets. Tenen raó", ha respost Díaz a preguntes dels periodistes abans del ple del Congrés sobre les declaracions d'aquest dimarts d'Iglesias. El vicepresident segon de l'Executiu va traslladar aquest dimarts en una reunió amb els portaveus agraris, a la qual també va assistir la ministra de Treball, el suport del Govern i els va dir: "Continueu collant".


Van assistir a la reunió els portaveus d'ASAJA, COAG i UPA, els quals van transmetre a Iglesias i Díaz la situació de crisi que pateix la pagesia, motiu pel qual fa quatre setmanes que protagonitzen protestes en diferents punts del país.


La ministra ha assegurat que el Govern està "batallant de manera forta" per obtenir un repartiment més favorable per a Espanya dels fons de la PAC, tot i que fonts del seu departament són pessimistes sobre com anirà la negociació europea.


"La venda a pèrdues i el poder o l'abús de les cadenes distribuïdores és intolerable. Els productors produeixen a preus ínfims", ha assegurat la ministra, que ha dit que és competència del ministre d'Agricultura, Luis Planas, respondre si fixarà, com ha fet França, un preu mínim. "Està treballant de manera transversal i, a més, ho està fent molt bé", ha dit la titular de Treball, a qui li consta que Planas treballa en mesures per mitigar la situació actual.


Pel que fa a si hi ha marge per bonificar els pagesos per la pujada dels salari mínim, la ministra ha respost que el seu departament contribuirà al benestar de la pagesia en la mesura que pugui, sobretot en qüestions com la millora de l'estabilitat de la feina. "Transformar contractes a fixos discontinus, donant drets a les persones que avui són temporeres és un element que per a nosaltres suscita moltíssim interès", ha indicat Yolanda Díaz.