Indústria

Von der Leyen i Trump es reuniran als EUA per les disputes comercials

27/01/2020

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el president dels EUA, Donald Trump, tenen previst reunir-se "aviat" a Washington per abordar les disputes bilaterals en l'àmbit comercial i avançar en una agenda "comuna", ha indicat avui el portaveu comunitari Daniel Rosario.


"Els dos van acordar veure's aviat a Washington", va dir el portaveu, qui va recordar que Von der Leyen i Trump van mantenir una primera reunió a Davos (Suiza) aquest dimarts per "conèixer-se i tenir un intercanvi amistós i constructiu sobre com fer avançar l'agenda transatlàntica comuna".


"Hi ha una voluntat compartida de revitalitzar les relacions transatlàntiques", va dir el portaveu, que va afegir que aquesta primera trobada va ser "molt positiva" i que els dos líders van establir un "bon contacte" en el qual la presidenta de l'Executiu comunitari "vol continuar treballant".


Von der Leyen es va mostrar convençuda després d'aquesta primera cita que la UE i els EUA poden "entrar en una discussió que pugui portar a una agenda global i àmplia que sigui beneficiosa per a les dues parts", va dir Rosario.


Sobre el tema comercial en particular, el portaveu va assenyalar que "hi ha una feina en curs que continuarà" i que Brussel·les s'encarregarà que els països de la UE "estiguin informats" durant aquest procés.


Dins d'aquest acostament, està previst que el secretari d'Agricultura dels EUA, Sonny Perdue, assisteixi dilluns vinent a un dinar de feina a Brussel·les amb els ministres d'Agricultura de la UE i que s'entrevisti amb tres comissaris europeus. "És senyal que les dues parts estan treballant juntes i que volen continuar fent-ho per trobar solucions beneficioses per a les dues parts", va considerar el portaveu.


Una de les disputes en què s'han registrat avenços últimament es refereix al pla europeu d'imposar un impost a les grans tecnològiques estatunidenques del sector digital, la coneguda com a taxa GAFA (acrònim de Google, Apple, Facebook i Amazon).


França, un dels països membres de la UE que està disposat a imposar-la fins i tot en solitari, ha anunciat aquesta setmana que esperarà que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) estudiï una solució multilateral.


D'altra banda, el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, va comunicar que Washington suspendrà de moment la seva amenaça de sancions comercials.