R+D+i

El vidre, opció preferent per envasar aliments

08/02/2021

Els envasos de vidre es posicionen com l'opció més sostenible per a l'alimentació, segons perceben els consumidors, que en un 40% es decanten per aquest tipus d'envàs en considerar-lo més respectuós amb el medi ambient i n'impulsen així les vendes.


L'envàs de vidre aporta unes qualitats extraordinàries per a l'envasament. És inert, asèptic, impermeable als gasos, modelable en infinits dissenys i respectuós amb l'entorn, qualitats reconegudes pels consumidores, que en els estudis de mercat el situen com el més pròxim a l'envàs ideal, i el valoren especialment perquè no afecta el sabor del producte, és higiènic, ecològic i proporciona una magnífica presentació al producte.


Malgrat que en aquests moments el terme més adequat en parlar de les perspectives per al 2021 és probablement el d'incertesa, des de la indústria de l'envàs de vidre ho veuen amb un optimisme moderat. A més d'estar ubicat dins del sector alimentari que és absolutament essencial, ha demostrat durant tot el període de la pandèmia la capacitat per al subministrament dels envasos necessaris en les millors condicions i el fet que l'envàs de vidre compta amb dos qualitats: la garantia de seguretat alimentària i el respecte al medi ambient i la sostenibilitat gràcies a les seves pròpies característiques com a material natural i al seu reciclatge integral i exemplar, qualitats que en les circumstàncies actuals s'han revelat enormement importants.


Des de l'inici de l'estat d'alarma, la gestió de residus s'ha mantingut amb normalitat i fins i tot es va qualificar com a activitat essencial en l'RDL del 29 de març, motiu pel qual no es va paralitzar cap activitat de la cadena de reciclatge. Malgrat la gravetat de la pandèmia, es van coordinar les operacions amb les administracions públiques i es van gestionar fins a 1.000 rutes de recollida a la setmana, fins i tot durant el confinament més estricte.


A Espanya es reciclen més de 7 de cada 10 envasos de vidre, amb una mitjana de 19kg reciclats l'any per habitant, i fins a 65 envasos de vidre per habitant transformats en vidre. Hi ha un total de 230.950 contenidors a tota Espanya en els quals en l'últim any s'han recollit més de 958.939.589kg de vidre. La comunitat que té més contenidors és Catalunya amb 38.173, seguida d'Andalusia amb 35.955, el tercer lloc l'ocupa la Comunitat Valenciana amb 25.241 i a continuació hi ha la Comunitat de Madrid amb 22.177.