Agricultura

La verema espanyola avança amb inquietud davant mercats aturats per la COVID

24/08/2020

La verema s'estén per tota Espanya, amb bones previsions al camp i mesures de seguretat per als temporers, però amb perspectives molt incertes sobre el destí del raïm per la paràlisi de mercats a causa de la COVID-19.


Viticultors d'arreu del país s'han incorporat a la campanya, amb estimacions generals de collita bones ?tret d'excepcions en explotacions afectades per fongs?, però amb molta incertesa per la crisi en la hostaleria i altres factors com el Brexit o els aranzels dels EE.UU.


A Andalusia la verema s'ha avançat, a Extremadura comença i a Castella-la Manxa s'estan veremant les varietats més primerenques ?chardonnay o moscatell?, igual que a la Comunitat Valenciana. A La Rioja també s'està començant una mica abans d'hora, com passa també a Aragó, Navarra i Catalunya; la recol·lecció s'estendrà fins al setembre o octubre.


Les mesures de seguretat marquen la recol·lecció, però sobre tot ho fa la inquietud sobre el mercat, segons han declarat a www.efeagro.com/" target="_blank" rel="noopener">Efeagro fonts de les Cooperatives Agroalimentàries i les organitzacions agràries www.asaja.com/" target="_blank" rel="noopener">Asaja, COAG i UPA.


Les estimacions de collita oscil·len entre els 43 i els 44 milions d'hectolitres (entre un 16% o un 19% més que al 2019), però són preliminars perquè podrien variar segons el clima i, fins i tot, ascendir als 45 milions, segons el president de Cooperatives Agroalimentàries, Àngel Villafranca.


Espanya és el país amb més superfície de vinya (969.000 hectàrees) i el tercer productor mundial, per darrere de França i Itàlia, d'acord amb les dades de la Federació Espanyola del Vi (FEV).