Indústria

La venda on-line d'alimentació creix a Espanya

02/07/2020

La venda d'alimentació a través d'internet ha crescut a Espanya i ja opta per aquesta via el 31 % dels consumidors, gairebé set punts més que fa un any, encara que la immensa majoria compatibilitza aquest sistema amb la compra directa a la botiga física.


Així es desprèn de l'estudi anual que ha elaborat l'Observatori per a l'Evolució del Comerç Electrònic en Alimentació, que han dut a terme a partir de més de 4.000 entrevistes la Universitat Complutense (www.ucm.es/" target="_blank" rel="noopener">UCM), la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la patronal de supermercats ASEDAS, i que també analitza la influència del confinament social per la pandèmia en aquesta mena de venda.


En la quarta edició, l'informe revela que en l'últim exercici el percentatge de compradors que només compren aquesta mena de productes via on-line ha augmentat del 2,1 al 3,5 % i el dels consumidors "mixtos" ?que fan servir tant internet com el canal físic? s'ha incrementat del 22,3 al 27,5 %. En canvi, els que només compren de manera presencial al supermercat i no proven el web han passat del 77 % al 69 %, cosa que reflecteix que hi ha més clients que han provat per primera vegada el súper on-line, ajudats per l'aposta que han fet per aquesta via els grups de distribució.


L'opció de triar el web per comprar aliments va guanyar rellevància entre els mesos de març i maig, amb un consumidor interessat a reduir les visites a la botiga a causa de la COVID-19, cosa que va provocar dificultats per poder distribuir totes les comandes en el termini habitual per un augment de la demanda.


La radiografia del client que més opta per internet reflecteix més incidència entre els homes, amb edats compreses entre els 25 i els 55 anys, i també entre les rendes més altes, tot i que alhora es produeix l'efecte contrari i els consumidors amb ingressos inferiors a 500 euros ?fonamentalment estudiants joves? mostren més predisposició per aquest canal.


La despesa mitjana dels clients que només fan compres on-line és sensiblement més alta que la dels que van exclusivament al supermercat físic (95 euros de mitjana per cistell respecte de 65), tot i que cal tenir en compte que la freqüència de compra dels primers és menor que la dels segons. Una altra diferència que s'observa a l'estudi és que, en general, els consumidors dediquen menys temps a omplir el carretó virtual (entre 15 i 30 minuts) que quan ho fan a l'establiment (hi dediquen entre 30 i 60 minuts de mitjana).