Un consorci europeu liderat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha aconseguit introduir en el mercat sistemes de reg fotovoltaic d'alta potència per a aplicacions agrícoles que són 100 % renovables, consumeixen un 30 % menys d'aigua i estalvien fins a un 80 % del cost energètic.
El consorci, integrat per tretze membres de cinc països europeus, entre els quals empreses, universitats i cooperatives agrícoles, ha estat coordinat per l'Institut d'Energia Solar de la UPM en el projecte europeu Maslowaten, explica la universitat madrilenya en un comunicat.
L'objectiu era estendre la potència dels sistemes de reg ecològic per satisfer les necessitats dels regants, resolent problemes com la intermitència de la potència fotovoltaica sense fer servir bateries, a més de la integració en el sistema de reg preexistent mitjançant dissenys innovadors que permetin el màxim aprofitament de la llum solar.
Aquestes innovacions, protegides mitjançant tres patents internacionals, s'han aplicat a cinc demostradors a escala real instal·lats a Espanya, Portugal, Itàlia i el Marroc, en instal·lacions dels regants i en condicions reals d'operació, afegeix la UPM.
Les solucions implementades "han tingut un gran impacte social", i els demostradors a Espanya i Itàlia han revelat que els sistemes de reg només fotovoltaics han satisfet les necessitats amb el 100 % d'energia renovable". Així mateix, els sistemes híbrids de Portugal i el Marroc han tingut un 79 % i un 81 % de penetració fotovoltaica, i la reducció del consum d'aigua s'ha situat entre el 25 % i el 34 %, segons els resultats de la validació tècnica.
Igualment, la validació econòmica ha demostrat estalvis en el cost de l'electricitat d'entre el 61 % i el 79 % i una taxa interna de retorn d'entre l'11 % i el 16 %.
D'altra banda, la validació mediambiental ha donat resultats en el període de retorn energètic "d'entre 1,9 i 5,2 anys, mentre que el període de retorn del CO2 és d'entre 1,8 i 9,3 anys", continua la nota.
Les patents generades en el projecte s'han llicenciat a 22 pimes interessades a dissenyar i instal·lar aquesta mena de sistemes. "Són precisament les petites i mitjanes empreses les que arriben als regants, per això es va optar per aquest model de negoci per llicenciar les patents", indica l'investigador de la UPM Luis Narvarte.
La generalització d'aquesta mena de sistemes al sud d'Europa permetria "estalviar" 20.000 milions de metres cúbics d'aigua per a reg l'any, 16 milions de tones anuals d'emissions de CO2 i la creació de més de 290.000 llocs de treball", segons l'investigador. Recalca, a més, que aquestes pimes van instal·lar sistemes de reg fotovoltaic d'alta potència per 73 megawatts només el 2018, cosa que "equival a un volum de negoci de 95 milions d'euros".