Ramaderia

La Unió Europea busca un etiquetatge més clar sobre l'origen de la mel barrejada

29/01/2020

Espanya s'ha sumat aquesta setmana a Portugal, Eslovènia i altres països de la Unió Europea (UE) en la petició d'un etiquetatge més clar sobre l'origen de la mel que inclogui barreges de diferents països.


L'objectiu és millorar la informació al consumidor, va explicar el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, durant un Consell en el qual es va presentar, a iniciativa de Portugal i Eslovènia, una declaració en aquest sentit.


"És un punt molt important", va indicar el ministre, el qual va afegir que la iniciativa s'inscriu en "el debat més ampli (...) sobre la necessitat que al camp agroalimentari les etiquetes dels productes siguin molt més descriptives tant pel que fa a l'origen com a la quantitat".


D'aquesta manera, els consumidors europeus podran saber "exactament què és el que estan consumint" i podran "prendre les decisions corresponents", va dir. També va recordar que a Espanya s'està tramitant una nova regulació per indicar "l'origen de la mel que es ven als consumidors".


La petició que aquest dilluns es va presentar al Consell també té el suport de Bulgària, la República Txeca, Xipre, Eslovàquia, Estònia, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Romania.


El text subratlla la "vital importància" del sector apícola a la UE i els "molts reptes" que afronta el sector, tant "econòmics com de salut i medi ambient".


Recorda també que la directiva sobre la mel, del 2001, imposa l'obligació d'etiquetar el país d'origen per a la mel, però que, quan el producte és una barreja de mel de més d'un país, s'ha d'etiquetar com a "barreja de mels de la UE" o "barreja procedents de països no UE" o "barreja de països de la UE i d'altres".


Aquest etiquetatge, afegeix la declaració, "no facilita als consumidors una informació completa i fiable sobre l'origen de la mel, malgrat l'alta sensibilitat dels consumidors europeus en aquest àmbit".


També incideix en el fet que la mel importada és més barata que l'europea i que per a molts consumidors aquest és el factor que més pes té a l'hora de comprar, en absència d'una altra informació.