Indústria

La UE i els EUA arriben a un acord per suspendre els aranzels

17/06/2021

El Govern d'Espanya celebra la decisió de suspendre, per un període de cinc anys, tots els aranzels imposats entre els Estats Units (EUA) i la Unió Europea (UE) al sector de les grans aeronaus civils en el marc de les diferències suscitades en l'Organització Mundial del Comerç (OMC), segons ha anunciat la Comissió Europea (CE) durant la Cimera UE-EUA que s'ha celebrat avui.


La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha subratllat que "l'acord assolit suposa un pas històric per tancar el conflicte comercial més llarg en el si de l'OMC i aconseguir eliminar definitivament uns aranzels que han llastrat les indústries aeronàutica i agroalimentària espanyoles, així com per poder recuperar les operacions d'exportació i inversió espanyoles al mercat nord-americà, clau per a les nostres empreses i per a la recuperació de l'economia espanyola".


El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s'ha felicitat per aquest anunci que gravava "injustament" les exportacions agroalimentàries espanyoles als Estats Units, entre elles, les de l'oli d'oliva, el vi, els formatges i els cítrics. "És una notícia magnífica. Tornem al camí del multilateralisme que mai s'hauria d'haver abandonat. El diàleg, la col·laboració i la recerca de consens han de prevaler sobre les accions unilaterals que generen desequilibris i conflictes comercials innecessaris".


Basant-se l'acord, les dues parts han acordat una sèrie de principis generals que han de guiar la cooperació mútua en el sector de les grans aeronaus civils. Per aconseguir-ho, es preveu la creació d'un grup de treball conjunt de la UE i els EUA que permeti resoldre de forma amistosa i col·laborativa qualsevol desacord que sorgeixi entre les parts. A més, s'encarrega a aquest grup de treball la tasca de seguir desenvolupant els principis i les disciplines en què es basa aquesta cooperació mútua.


Finalment, l'acord conté un annex sobre cooperació pel que fa a economies no de mercat, amb l'objectiu de fomentar la col·laboració entre els EUA i la UE en l'anàlisi i el tractament conjunt de les pràctiques no comercials de tercers països que puguin perjudicar les seves respectives indústries de grans aeronaus civils.