Indústria

La UE i els EUA acorden suspendre temporalment els aranzels

08/03/2021

La UE i els EUA han acordat suspendre tots els aranzels de represàlia sobre les exportacions de la UE i els EUA imposats en les disputes d'Airbus i Boeing per un període de quatre mesos. La suspensió permet que les dues parts es concentrin en resoldre aquesta disputa de llarga durada. Proporciona un impuls important als exportadors de la UE, ja que s'havia autoritzat els EUA a augmentar els aranzels sobre exportacions de la UE als EUA per valor de 7.500 milions de dòlars.


El vicepresident executiu i comissari de Comerç de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, va dir: "Aquest és un pas endavant important. Marca un reinici en la relació amb el nostre soci més gran i econòmicament més important. L'eliminació d'aquests aranzels és beneficiosa per a totes dues parts, en un moment en què la pandèmia està perjudicant els nostres treballadors i les nostres economies. Aquesta suspensió ajudarà a restablir la confiança i, per tant, ens donarà l'espai per arribar a una solució negociada integral i duradora. Una relació comercial positiva entre la UE i els EUA és important no només per a les dues parts, sinó també per al comerç mundial en general".


Aquestes tarifes ara se suspendran en totes dues bandes durant un període de quatre mesos, tan bon punt es completin els procediments interns corresponents.


El 2018, l'Òrgan d'Apel·lació va constatar que la UE i els seus estats membres no havien complert plenament les resolucions anteriors de la OMC en comparació amb les subvencions de la UE al fabricant d'avions Airbus.


Al març de 2019, l'Òrgan d'Apel·lació va confirmar que els EUA no havien pres les mesures adequades per complir amb les normes de la OMC sobre subvencions al fabricant d'avions Boeing.


A l'octubre de 2019, l'OMC va autoritzar els EUA a prendre contramesures contra les exportacions europees per valor de fins a 7.500 milions de dòlars, i els EUA van imposar aquests aranzels el 18 d'octubre del 2019. Mentrestant, els estats membres de la UE afectats han pres totes les mesures necessàries per garantir el compliment total.


A l'octubre del 2020, l'OMC va autoritzar la UE a prendre contramesures similars sobre 4.000 milions de dòlars d'exportacions estatunidenques a la UE contra els subsidis estatunidencs il·legals al fabricant d'avions Boeing. La UE va buscar un acord amb els Estats Units que li hauria permès evitar imposar aquests aranzels. Atès que, en aquell moment, els EUA no estaven preparats per acceptar un acord negociat que inclogués una eliminació immediata dels aranzels dels EUA, la UE va decidir el 9 de novembre del 2020 imposar les seves contramesures. El 31 de desembre del 2020, els EUA van canviar el període de referència per al càlcul de les seves sancions, de manera que van augmentar substancialment la gama de productes de la UE subjectes a aranzels.