Agricultura

La UE avança cap a una política alimentària més verda

21/05/2020

La Comissió Europea (CE) va revelar dimecres la seva esperada estratègia "De la granja a la taula", un pla que pretén assentar les bases de la transició cap a una producció i un consum dels aliments més sostenibles, que arriba en un mal moment per al sector, per l'impacte de la crisi del coronavirus.


Juntament amb aquest pla, Brussel·les va presentar una nova estratègia sobre biodiversitat per assegurar l'ús sostenible dels recursos i combatre la contaminació.


Tot i que no són propostes legislatives, l'objectiu de les dues iniciatives és obrir el debat sobre la transformació de la política alimentària europea i les mesures per frenar la pèrdua de biodiversitat, dins del Pacte Verd amb el qual Brussel·les vol aconseguir una economia neutra en emissions de CO2 l'any 2050".


Totes dues són centrals per al pla de recuperació de la UE. Són crucials per garantir la nostra salut, el nostre benestar, i crear les inversions necessàries per restablir l'economia al més aviat possible", va dir a la presentació el vicepresident de la CE, E, Frans Timmermans.


D'altra banda, la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va subratllar que, per primera vegada, la UE es planteja abordar totes les etapes de la producció alimentària a través d'una estratègia que "canviarà la manera de produir, comprar i consumir, en benefici de la salut dels ciutadans i el medi ambient".


D'altra banda, el comitè d'organitzacions agràries i cooperatives comunitàries (COPA-COGECA) ha criticat avui que Brussel·les hagi plantejat objectius concrets per reduir els pesticides i els fertilitzants "abans de dur a terme estudis d'impacte" i ha qüestionat la manera d'assolir-los si no hi ha temps o inversions per desenvolupar alternatives.


"De la granja a la taula" planteja que per al 2030 el 25 % de la superfície agrària total de la Unió Europea sigui ecològica, que l'ús de fertilitzants es redueixi "almenys en un 20 %" i el de fitosanitaris en un 50 %.