Agricultura

La UE aprova les normes transitòries per garantir el suport de la PAC

30/04/2020

La Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu ha donat llum verd a un reglament que servirà de transició fins que entri en vigor la nova Política Agrícola Comuna (PAC), unes normes que asseguraran el suport necessari als productors en un període que es podrà allargar fins a dos anys.


La normativa, que dimarts va rebre el suport unànime de la Comissió d'Agricultura de l'Eurocambra, estendria l'aplicació de la PAC, que està previst que expiri a finals del 2020, i asseguraria la continuïtat dels pagaments directes i els ajuts al desenvolupament rural.


La ponent de l'informe, l'eurodiputada Elsi Katainen, del grup Renovar Europa, va subratllar la importància de tenir un instrument que en aquests temps de crisi permeti als pagesos i ramaders tenir més previsió, estabilitat i continuïtat financera, a més d'"un horitzó més clar per als dos anys vinents".


En particular, les normes transitòries es podran aplicar fins que es posin en marxa els plans estratègics nacionals per a la PAC, previstos en la reforma que s'està negociant, va explicar l'eurodiputada espanyola socialista Clara Aguilera.


L'eurodiputat socialista italià Paolo De Castro va indicar, d'altra banda, que les normes serviran per donar "seguretat legal i eines més contundents" per abordar els riscos que afronta el sector agrícola.


"Els pagesos i els productors de productes agrícoles necessiten estabilitat, claredat jurídica i el nostre suport total en aquests temps. No ens podem arriscar a prendre'n cap", va comentar per part seva l'eurodiputada espanyola Mazaly Aguilar (Vox).


A COPA-COGECA, els productors europeus van valorar el vot i, en particular, l'enfocament "ben equilibrat" i la durada del període transitori.