El Comitè de Gestió per a l'Organització Comuna de Mercats Agraris ha aprovat dues propostes legislatives per flexibilitzar la mesura de promoció del Programa de Suport al Sector Vitivinícola d'Espanya (PASVE) amb l'objectiu de contrarestar l'impacte dels aranzels imposats pels EUA.
En un comunicat, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha explicat que aquesta mesura "forma part de les peticions fetes per Espanya, en posició comuna amb França", i que permetrà "ampliar del 50 % al 60 % el finançament de la UE" als programes de promoció del vi durant dotze mesos des de l'entrada en vigor.
El Departament ha detallat que amb aquesta mesura, a més, es podrà modificar el destí d'aquests programes de promoció, com també prorrogar la durada dels aprovats per a tercers països.
Ha recordat que des del 18 d'octubre passat, els EUA apliquen aranzels sobre el valor a les importacions de vi procedents d'Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit (Consorci Airbus). El ministre d'aquest departament, Luis Planas, va sol·licitar a la Unió Europea mesures per "contrarestar l'impacte negatiu d'aquests aranzels addicionals tant en el sector del vi com en els altres sectors agroalimentaris afectats, que arriba als 764 milions d'euros".
Aquests aranzels són "completament aliens al sector agroalimentari", sobre el qual ha recaigut la imposició d'un aranzel addicional del 25 % ad valorem per a sectors com el vi, l'oli d'oliva, l'oliva de taula, el formatge, la carn de porc, els cítrics i els transformats de fruites.
En el cas del vi, els aranzels només afecten les exportacions de vins tranquils envasats, de menys de dos litres i de graduació no superior al 14 % en volum, per la qual cosa l'impacte és més significatiu en denominacions d'origen protegides (DOP) i indicacions geogràfiques protegides (IGP), de més qualitat i valor afegit.
Segons el MAPA, els Estats Units són la tercera destinació de les exportacions espanyoles de vi en valor, "amb una mitjana de 283 milions d'euros en el període 2014-2018", i els vins "afectats per les mesures de retorsió representen el 62,46 % del volum exportat i el 69,26 % del seu valor".
Les mesures de flexibilització aprovades pel Comitè també possibiliten canvis en els programes de promoció "quan calgui durant l'any financer", i en la destinació, i també l'ampliació a més de cinc anys, ha afegit el MAPA.
El Govern, no obstant això, ha sol·licitat a la Comissió Europea, segons recull el comunicat, que faci un seguiment detallat dels mercats dels productes afectats per posar en marxa altres mecanismes de l'OCM Agraris si calgués i fins i tot recórrer a eines al marge de la PAC.
Espanya, amb més de 950.000 hectàrees de superfície plantada, és el país amb més superfície de vinya al món amb el 13 % del total i representa el 30 % dins de la UE: en producció ocupa el tercer lloc en el mercat internacional, després de França i Itàlia.
El MAPA ha informat que actualment s'està aplicant el PASVE 2019-2023, que té un pressupost total de 210,3 milions d'euros per a la promoció del vi en tercers països, reestructuració i reconversió de vinyes (inclosa la replantació per motius sanitaris i fitosanitari), inversions i destil·lació.