Indústria

La UE ajudarà l'exportació d'aliments afectats pels aranzels

16/01/2020

La Comissió Europea ha obert aquest dimarts una convocatòria de propostes per a campanyes de promoció internacional de productes agroalimentaris de la Unió Europea, una acció que pretén incentivar l'exportació després de la imposició estatunidenca d'aranzels a la UE pel cas Airbus.


Aquestes iniciatives es cofinançaran amb un pressupost de 200 milions d'euros, 118 dels quals es destinaran a campanyes per a països d'alt creixement, com el Canadà, la Xina, el Japó, Corea, Mèxic i els Estats Units, mentre que la resta es destinarà a promocionar productes dins del territori de la UE.


La convocatòria està oberta tant a organitzacions i associacions professionals com a grups de productors i grups agroalimentaris responsables de les activitats de promoció, que hauran d'enviar propostes abans del 16 d'abril.


Chafea, l'agència executiva de la UE per a consumidors, salut, agricultura i alimentació, organitzarà una jornada informativa sobre aquesta iniciativa a Brussel·les el 30 de gener vinent, que estarà oberta a tots els beneficiaris potencials per ajudar-los a preparar millor les propostes.


La Comissió serà l'encarregada d'avaluar-les i anunciarà els beneficiaris a la tardor. Aquests ajuts són una de les mesures que els Estats membres van demanar a la UE per pal·liar els efectes dels aranzels imposats pels EUA a Europa des de l'octubre passat.


El president estatunidenc, Donald Trump, va impulsar aranzels a productes europeus, que poden pujar fins als 7.500 milions de dòlars, legitimats per un fallo de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) arran d'ajuts il·legals comunitaris al gegant aeronàutic Airbus.


Alguns dels productes afectats pels aranzels, que graven els productes amb un impost extra del 25 %, són l'oli i els formatges espanyols, i també el vi i les begudes alcohòliques, els productes làctics, les olives, la carn de porc, alguns dolços, la fruita processada i els cítrics.