AgroBank

Un treball sobre l'alimentació de porcs blancs guanya el premi ?La ciència en femení' de la Càtedra AgroBank

11/03/2021

Utilitzar l'oleuropeïna, un compost fenòlic que es troba al fruit i les fulles de l'olivera, com antioxidant en la dieta dels porcs blancs és el tema del Treball Final de Màster (TFM) guanyador del premi ?La ciència en femení' que atorga la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL). Almudena de Cara Molina, titulada del màster interuniversitari en producció i salut animal de la Universitat Complutense de Madrid (www.ucm.es/" target="_blank" rel="noopener">UCM) i la Universitat Politècnica de Madrid (www.upm.es/" target="_blank" rel="noopener">UPM), ha rebut avui el guardó, dotat amb 3.000 euros.


El treball, amb el títol Estudi comparatiu de l'ús de oleuropeïna vs. vitamina E + seleni com a antioxidant natural en la dieta de porcs blancs, s'ha imposat entre un total de 61 propostes arribades d'arreu de l'Estat espanyol. Entre els sis treballs finalistes hi havia el de la titulada de l'ETSEA de la UdL Clara Orno.


Almudena de Cara ha estudiat l'efecte antioxidant d'un extracte d'olivera ric en oleuropeïna sobre la salut dels porcs blancs, la composició dels seus músculs i els paràmetres de qualitat de la seua carn, com ara l'estabilitat oxidativa, l'activitat lipolítica o les pèrdues d'aigua. Mitjançant quatre grups experimentals d'animals ha comprovat que la dieta enriquida amb aquest compost natural retarda l'oxidació dels greixos. "Així, la carn d'aquest grup d'animals podria ser més adequada per a evitar la formació d'olors i sabors desagradables", explica l'autora.


L'estudi conclou que la millor alternativa per protegir els porcs de l'estrès oxidatiu seria una dieta que inclogui oleuropeïna i vitamina E, ja que millora l'estabilitat de la carn sense que es produeixin canvis importants en el valor nutricional. "A més, la seua incorporació en la dieta dels porcs tindria un preu competitiu sobretot als països mediterranis; on la seva obtenció resulta un procés eficient amb beneficis ambientals en reduir el volum de deixalles agroalimentàries", destaca el director de la Càtedra AgroBank de la UdL, Antonio Ramos.


A l'acte de lliurament del guardó ?que ha tingut lloc al Rectorat de la Universitat de Lleida - han assistit la premiada; el director de la Càtedra AgroBank de la UdL; la vicerectora de Recerca i Transferència de la UdL, Olga Martín; el director d'AgroBank, Carlos Seara; i el gerent d'AgroBank, Josep Martínez.


L'objectiu d'aquest premi és reconèixer el talent i impulsar les carreres professionals de les dones STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) , específicament en el sector agroalimentari, en línia amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5, que advoca per aconseguir la igualtat entre els gèneres i l'empoderament del col·lectiu femení.


AgroBank, líder del sector


La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació al Sector Agroalimentari de la UdL té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la cerca d'excel·lència que s'està desenvolupant en l'àmbit agrari i agroalimentari, la promoció de la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera, i l'impuls de la qualitat i la innovació en l'àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta Càtedra de la Universitat de Lleida, la qual en aquest moment té oberta la cinquena convocatòria del seu premi a la millor Tesi Doctoral, el termini de lliurament de la qual de candidatures finalitza el pròxim 31 de març.


AgroBank ha consolidat el seu lideratge en aquest segment i té com a clients a un de cada quatre agricultors espanyols. La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes del sector, juntament amb un assessorament pròxim i integral, no sols amb el suport financer, sinó també des de la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.


AgroBank compta amb gairebé 1.000 oficines pròpies i 3.000 professionals amb un alt coneixement del sector, i duu a terme accions d'impuls a aquest, com a jornades tècniques o signatura d'acords amb organitzacions de rellevància.