Agricultura

La transició a l'agricultura més sostenible es farà des del MAPA

21/01/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha defensat aquest dilluns que la transició cap a una activitat primària més sostenible "només es podrà fer des del sector i des d'aquest ministeri".


Així ho ha assenyalat Planas durant la seva intervenció en la presa de possessió dels dos nous alts càrrecs que se sumen al seu equip, Luis Álvarez-Ossorio (subsecretari) i Miguel Ruiz (director del Gabinet del ministre), un acte amb el qual ha donat per iniciada la nova legislatura.


Planas ha assegurat que a partir d'ara s'obre una nova etapa, diferent de l'anterior i "amb una perspectiva de quatre anys", després de l'acord assolit entre el PSOE i Podem per formar un Govern de coalició.


Planas ha citat el repte del canvi climàtic entre les seves prioritats i ha reclamat "respecte" per als pagesos i els ramaders, per haver estat els primers defensors del medi ambient "quan no hi havia encara un moviment ecologista en aquest país".


"La transició cap a una agricultura i una ramaderia més sostenibles només es podrà fer des del sector i des d'aquest ministeri (...). Les transicions es fan en funció dels sectors i amb la implicació de les persones, no crec en idees que vinguin de dalt a baix" ha argumentat.


Ha reconegut que el sector viu "un moment molt complicat", en referència als aranzels imposats a productes agroalimentaris per part dels EUA, el Brexit o els "preus injustos" que estan rebent alguns sectors, entre altres factors.


"Aquest sector necessita una defensa en veu alta, pública. Cal reivindicar la seva reputació (...). És una tasca del meu equip directiu que el conjunt de la societat reconegui el valor del que es fa, fins i tot més enllà del preu", ha explicat.


Encara que compareixerà al Congrés i al Senat per donar detalls obre les línies programàtiques del ministeri en aquest nou mandat, Planas ja ha avançat alguns punts clau, entre els quals la posició sobre la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) per al període 2021-2027 i el seu marc financer, actualment en fase de negociació.


Ha parlat del mes de juliol perquè Espanya tingui a punt l'esborrany del Pla estratègic Nacional, que espera lliurar a Brussel·les formalment el gener del 2021.


"Hi ha d'haver prou mecanismes de suport", ha recalcat, en referència a la petició d'Espanya que la PAC mantingui almenys la dotació pressupostària actual, A més, ha qualificat de "fonamental" eliminar els aranzels dels EUA i ha apostat per "obrir nous mercats": "El sector avui ja exporta més de la meitat del que produeix".