Un informe del centre tecnològic AZTI assenyala que el grau de maduresa digital de les empreses alimentàries basques està en situació de "principiant" i considera que la transformació digital és el repte pendent per a la indústria alimentària.
El centre tecnològic ha desenvolupat aquest informe a partir de més de 200 respostes d'empreses per establir un diagnòstic que serveixi com a punt de partida per explotar les possibilitats i les perspectives de futur pel que fa a digitalització en l'àmbit alimentari.
L'informe, que analitza els sectors del peix i transformació de peix, càrnic, begudes, pa i pastes, hortofructícola, làctic i altres productes, s'ha presentat al congrés Basque Industry 4.0 The Meeting Point que conclou aquest dijous al BEC, segons ha informat AZTI en un comunicat.
D'acord amb l'informe, el grau de maduresa digital de les empreses alimentàries basques està en situació de "principiant", amb un sector agroalimentari en el nivell 2 (en una escala de l'1 al 5), encara que aquest resultat està molt vinculat a la mida de les empreses.
L'experta en cadena alimentària 4.0 d'AZTI Idoia Olabarrieta ha assenyalat que "com més petites són les empreses, menys implementació digital s'observa,", i ha destacat que "també hi ha variacions en funció del sector". Ha indicat que la "majoria" de les empreses alimentàries basques són pimes amb menys de 25 empleats i que tenen "dificultats" per "enfrontar-se" a la transformació digital, mentre que les grans empreses "sí que estan començant un camí cap a la indústria intel·ligent".
Olabarrieta ha assegurat que "les empreses que no afrontin el repte de la indústria 4.0 corren el risc de perdre competitivitat" i ha assenyalat que "és primordial saber on som i què tenim per poder plantejar les futures implementacions digitals".
Els beneficis que aporten les noves tecnologies en el sector alimentari són diversos, però destaquen, segons l'informe d'Azti, la millora de l'eficiència i la flexibilitat productiva, a més de la millora en la traçabilitat dels productes.
Olabarrieta ha indicat que "la implementació digital redueix els costos de tota la cadena alimentària, millora la comunicació entre els diferents agents i l'eficiència de la cadena logística" i, a més, "augmenta la seguretat laboral i la reducció dels errors humans"