Ramaderia

Tot el territori de Castella i Lleó, considerat lliure de llengua blava

21/01/2020

Tot el territori de Castella i Lleó estarà considerat lliure de llengua blava, malaltia que afecta els rumiadors, després de la modificació de l'ordre ministerial que dicta les comunitats restringides d'aquesta malaltia, han informat fonts de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.


L'evolució epistemològica de la malaltia i la feina tècnica de la Conselleria d'Agricultura, a través de la vigilància mitjançant la xarxa d'explotacions sentinella, han propiciat la modificació de l'Ordre Ministerial (Ordre AAA/1424/2015, de 14 de juliol), cosa que suposarà que tot el territori de Castella i Lleó tingui la consideració de lliure de la malaltia.


Es tracta d'un pas fonamental per als ramaders de les comarques de sud d'Àvila, que continuaven amb un programa de vacunació obligatòria i restriccions al moviment en el període d'activitat del vector transmissor de la malaltia. En la zona de restricció de la província d'Àvila, durant el 2019 passat, seguia sent necessària la vacunació obligatòria contra el serotip 4 de llengua blava per poder tenir llibertat de moviments, fins i tot era obligatori vacunar els vedells per poder-los traslladar a engranalls de la resta del territori autonòmic i nacional declarat lliure de la malaltia.


Amb la nova modificació de zones restringides, tot el territori de Castella i Lleó passa a tenir la consideració de lliure de llengua blava, s'elimina la vacunació obligatòria i, per primera vegada en més de deu anys, s'ha aconseguit que cap ramader d'aquesta comunitat tingui restriccions per aquesta malaltia.


D'aquesta manera, "dona els seus fruits la feina de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i dels ramaders de Castella i Lleó amb el programa vacunal implantat, cosa que ha permès minimitzar la possibilitat de transmissió del virus de la malaltia", han precisat aquestes fonts en un comunicat.


Altres països de l'entorn europeu continuen amb focus actius de la malaltia, entre els quals, França, i això motiva problemes per al moviment d'animals fins i tot a països tercers, oportunitat que ha conferit facilitats en obertura de mercats autonòmics.


Per al 2020, tindran la consideració de zona restringida diferents comarques de les comunitats autònomes d'Andalusia i Extremadura per al serotip 4 del virus i d'Andalusia i Castella-la Manxa pel que fa al serotip 1.


La llengua blava o febre catarral ovina és una malaltia inclosa en el Codi Sanitari per als animals terrestres de l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) i en la llista de malalties de declaració obligatòria de la Unió Europea.


És una malaltia vírica transmesa per mosquits que afecta rumiadors (oví, caprí i boví). No hi ha riscos per a la salut pública associats a la llengua blava, tot i que sí greus restriccions comercials per als animals i productes d'origen animal de les zones afectades per la malaltia. A més, en bestiar oví produeix una greu simptomatologia clínica.