R+D+i

Tomàquets minúsculs per a la dieta dels astronautes

28/11/2019

Fins ara la dieta dels astronautes s'havia limitat a unes quantes verdures, llet en pols i carn deshidratada, però la científica colombiana Martha Lucía Orozco està molt a prop de condimentar el menú estel·lar amb la frescor de tomàquets minúsculs, els més petits del món, dissenyats per poder-se conrear a les naus espacials.


Amb aquesta nova espècie, de quatre centímetres d'alt i vuit d'ample, a començaments d'enguany la investigadora va cridar l'atenció de la NASA, que va decidir finançar el projecte per portar-lo al plat dels cosmonautes de l'Estació Espacial Internacional, segons explica Martha Lucía Orozco en una entrevista a Efe.


"Les plantes, que triguen dos mesos a florir, van interessar la NASA perquè són ideals per a ambients reduïts com les naus espacials, i amb les nostres modificacions genètiques hem aconseguit reduir-ne la mida i el fullatge", aclareix Orozco, enginyera agrònoma de la Universitat Nacional de Colòmbia i doctorada en Fisiologia de Plantes de la Universitat de Washington.


Un dels al·licients més grans per apostar per preparar tomàquets i altres vegetals com la soja i l'enciam a l'espai, és "que a les aeronaus hi ha un alt nivell de CO2 que les plantes podrien assimilar molt millor perquè ho necessiten per fer la fotosíntesi", explica la científica. A més, el tomàquet conté "altes quantitats d'antioxidants" que poden prevenir el risc de càncer dels cosmonautes, que és més alt pel fet d'estar exposats a formes úniques de radiació que poden comportar greus riscos per a la salut.