Indústria

La tempesta comercial perfecta

07/10/2019

L'aposta és negociar des de la fermesa davant dels aranzels dels EUA i la proximitat del Brexit.


Aquests termes els va fer servir divendres el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, quan en la seva intervenció després del consell de ministres analitzava la situació des de la negociació i la fermesa, tant per reaccionar davant de la guerra comercial com per donar suport als sectors afectats.


Segons Planas, hi ha uns 1.000 milions d'euros del negoci alimentari en joc pels aranzels dels Estats Units i més de mil camions espanyols que travessen a diari l'eix Calais-Dover i que són una de les preocupacions més grans que té com a ministre davant del Brexit.


La portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, apel·lava a l'esperança en la mateixa roda de premsa en afirmar que "Espanya i Europa sabran respondre a les mesures proteccionistes", per resoldre el desacord per sobre de les "represàlies".


L'assumpte de la retorsió (és a dir, que Brussel·les respongués amb la mateixa estratègia que els EUA, amb aranzels) una de les possibilitats de reacció que per ara es manté en segon pla, conscients que després de conèixer-se la sentència de l'OMC encara ha de sortir una resolució sobre Boeing i que les conseqüències econòmiques de la guerra comercial serien perjudicials per a totthom.


El sector agroalimentari, d'altra banda, es reiterava en la indignació perquè "se l'utilitzi" en una guerra "que no és culpa seva", però en la qual se'l fa servir com a "moneda de canvi".


Des de la indústria, el director general de la FIAB, Mauricio García de Quevedo, assegurava a Efeagro que tot i que "l'escenari és molt exigent per a l'economia nacional" el sector ha demostrat "una gran capacitat d'adaptació" i ha buscat "alternatives" i "diversificació" per incrementar la seva projecció internacional.


García de Quevedo, que encara considerava prematur saber com es desenvoluparà aquesta situació, apostava per reclamar col·laboració al Govern i la UE, i per "redoblar" els esforços per mantenir la competitivitat. En aquest sentit, Planas anunciava per a la setmana que ve reunions amb els consellers del ram sobre el Brexit i els aranzels, i amb representants dels pagesos, les cooperatives i la indústria per analitzar la situació, amb la possibilitat de plantejar ajudes als sectors afectats si l'Administració Trump compleix les seves propostes aranzelàries.


En el camp polític i autonòmic, diverses veus demanaven trobades amb el Govern per preparar plans de contingència, i fins i tot el president andalús, Juan Manuel Moreno, anunciava que tractarà aquest assumpte amb el futur comissari de Comerç Internacional, Phil Hogan, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la visita que farà a Brussel·les els dies vinents.


Diuen que l'optimisme genera riquesa, i a això al·ludeix Horacio González Alemán, professor de l'Institut Internacional San Telmo, quan qualifica la situació de "delicada, però no extrema". Un escenari "difícil", explicava a Efeagro, en el qual els aranzels afecten sectors particulars, però no la potència exportadora espanyola; les incerteses econòmiques i polítiques nacionals no ajuden, i s'espera que l'actuació de la Comissió Europea es desenvolupi amb "cordura".


Les dues últimes setmanes d'octubre es preveuen complexes i definitòries, en espera de si el 14 d'octubre a Ginebra l'organisme de regulació modifica la llista aranzelària proposada per l'Administració Trump, i del resultat del Consell Europeu els dies 17 i 18, que abordarà la sortida de la UE, prevista per al 31 d'octubre.


Mentrestant, els productors d'oli, olives, vi, cítrics, porcí i formatge afegien una nova preocupació a la bàscula, les indústries espanyoles amb seus als Estats Units i la Gran Bretanya recalibraven l'equació del negoci, i el camp, un cop més, se sentia castigat sense culpa.