R+D+i

La tecnologia israeliana posa el punt de mira en els aliments

07/01/2020

Israel ha barrejat la seva recepta per a la innovació amb l'aposta gastronòmica i crea productes com ara bistecs cultivats o sucs sense sucre, per convertir-se en potència mundial en tecnologies dels aliments, que planegen revolucionar l'alimentació alhora que lluiten contra el canvi climàtic.


La petita ciutat costanera d'Ashdod, al sud d'Israel i coneguda pel seu port i per la proximitat a la Franja de Gaza, allotja sorprenentment un dels centres d'innovació amb tecnologies que poden ser determinants per al futur de la humanitat.


Es diu The Kitchen ?la cuina?, però no té forns, sinó laboratoris i els qui hi treballen no són xefs, sinó científics i emprenedors. No obstant això, el producte final és el mateix que el d'una cuina tradicional: menjar.


"La indústria alimentària està entenent que avui els consumidors s'estan fent més preguntes. Estan exigint un menjar millor, més sa i sostenible, i l'eina principal per fer aquest canvi és la tecnologia", assenyala a Efe Jonathan Berger, CEO i fundador de The Kitchen, la qual descriu com una incubadora especialitzada a facilitar el creixement d'empreses dedicades a tecnologies dels aliments.


Aquesta incubadora, que acaba de fer cinc anys, és part del Grup Strauss, la segona empresa gastronòmica més gran del país, i rep un important finançament de l'Autoritat de la Innovació d'Israel.


La seva feina consisteix a seleccionar empreses que treballin en innovació aplicada a aliments, invertir-hi i proveir-les d'oficines, laboratoris i equips tècnics que les acompanyen en qüestions que van des de llicències i regulacions fins a elements químics i nutricionals.


Una d'aquestes empreses és Aleph Farms, que es dedica a produir carn feta a partir de cèl·lules musculars extretes d'animals, coneguda comunament com a carn cultivada o artificial.


"A diferència d'altres d'enfocades en la carn picada, ja sigui de pollastre, peix o vaca, nosaltres tenim una tecnologia única per construir l'estructura en què creixen les cèl·lules, cosa que ens permet fer el que es coneix popularment com a filet o bistec, que és molt més difícil" explica a Efe Gary Brenner, vicepresident de producte d'Aleph Farms que, igual que la majoria de les empreses que es dediquen a aquesta mena de carn, espera poder llançar-se al mercat entre finals del 2022 o començaments del 2023.


"Israel és un cas únic pel que fa a la indústria alimentària, ja que vam haver de desenvolupar tota mena de fàbriques en aquesta àrea per produir tot el que menjàvem perquè era molt car importar-ho de l'estranger, i això, a dia d'avui, és fonamental per aplicar les nostres tecnologies als aliments", explica Berger. I tanca: "aquest país és una start-up en si mateix creat sota la premissa que aquesta és la terra, aquests són els recursos i cal fer-ho el millor possible amb el que tenim".