Agricultura

Taula sobre assegurances agràries, l'11 de març

09/03/2020

Les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA es reuniran amb representants del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en la taula sobre assegurances agràries l'11 de març vinent, mentre mantenen les protestes convocades la setmana que ve a Castella-la Manxa, Aragó, Andalusia i el País Basc.


En un comunicat conjunt, les organitzacions han avançat que els dies vinents "s'espera que es configurin les taules interministerials de fiscalitat, costos energètics i ocupació, acords de lliure comerç i sobre la transposició de la directiva comunitària sobre pràctiques comercials deslleials".


En aquest sentit, han remarcat que continuaran les mobilitzacions i protestes a tot el territori mentre es produeixen les "negociacions amb el Govern per concretar un pla de xoc urgent que reculli mesures eficaces per abordar la crisi de rendibilitat de les explotacions agràries".


Pel que fa a les convocatòries, els tractors sortiran al carrer a Ciudad Real (9 de març), Saragossa i Conca, i el sector apícola davant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a Madrid (10 de març). També hi haurà mobilitzacions a Sòria i Valladolid (11 de març) i Vitòria, Albacete i Puertos de Algeciras un dia després; el 14 de març s'han convocat els pagesos i els ramaders canaris a Tenerife; el 19, a Puerto de Motril (Granada), i el 20, a Còrdova.


Pel que fa a la primera reunió, sobre assegurances agràries, les organitzacions agràries reclamen que el sistema "s'ajusti" a una "nova realitat de canvi climàtic", perquè respongui amb un "nivell de cobertura mínima" davant de grans catàstrofes i que es permeti un "assegurament a la carta" segons sectors i risc.


I per mantenir la rendibilitat, "consideren imprescindible recuperar un pressupost públic anual de totes les administracions d'uns 400 milions d'euros" per a les assegurances, ja que d'acord amb les seves dades la retallada acumulada del 35 % en el període 2013-2020 ha suposat una pujada del 20% de la prima de l'assegurança per al pagès".