Tatoma, grup aragonès veterà en la fabricació de mescladors per a l'alimentació de rumiadors abans arrossegats per un tractor, autopropulsats o instal·lacions fixes, ampliarà la superfície fabril a la seu de Monsó (Osca) per continuar creixent amb la vista posada en vehicles autònoms per a les granges, vehicles híbrids i l'estalvi energètic.
Ramon Mallada, cap d'R+D+I de la companyia, avança per a AgroBank algunes de les línies de treball a Tatoma, una empresa que té 32 patents i actualment està instal·lant a COVAP, la Cooperativa Ganadera del Valle de los Pedroches de Còrdova, una planta estàtica de producció de barreges de 45 metres cúbics i una capacitat estimada d'entre 100 i 120 tones d'aliment per hora.
"Seguint les tendències de la indústria 4.0 estem treballant en un vehicle que vagi sol per la granja, en principi pensat per netejar estables i amb el temps per repartir, que es podrà comunicar amb l'usuari per, per exemple, reclamar un producte que necessiti o cridar l'atenció sobre una reparació o un ajustament que faci falta", assenyala el responsable d'innovació.
"Busquem sistemes que no siguin invasius i que reprodueixin recorreguts que nosaltres programem. Hi ha màquines que ho fan en estables que no tenen capacitat de pujar pendents, nosaltres treballem en una màquina robusta". Una altra línia de la seva feina és l'estalvi d'energia i l'aprofitament de recursos amb les màquines que fabriquen. "Tenim sistemes que incrementen el preu de la màquina a priori, però que són amortitzables en dos anys, de manera que s'optimitza el consum de gasoil i temps en els tractors", assegura Mallada, que treballa en la idea de màquines híbrides que facin servir motors dièsel com a generadors, però que després funcionin amb sistemes elèctrics de més eficiència.
Amb muntatges a mida per als clients, Mallada assenyala que les instal·lacions de Tatoma "ajuden a baixar els costos de producció ramaders mitjançant una reducció de les minves i una millora en l'homogeneïtat de la ració alimentària, que té com a consequ?ència, d'una banda, un rendiment econòmic més gran de la instal·lació i una estabilitat més gran en la producció de llet i en la salut dels animals".
Unes de les "estrelles" de Tatoma són els autopropulsats, màquines que carreguen, barregen i distribueixen els aliments. Molt a prop de les instal·lacions a la Granja San José de Tamarit de Llitera, han instal·lat la més gran del món. "És una màquina feta a mida que barreja a 15 tones l'hora", subratlla David Herbera, director financer del Grup.
GRUP EN EXPANSIÓ
El Grup Tatoma, fundat el 1970 per Santiago Torres, José Luis Martí i Antonio Torres tenen tres empreses: Ingeniería y Montajes Monzón, dedicada a la maquinària agroramadera; Transformados Torres Martín, que fabrica contenidors per a logística, i Servimosa, dedicada a serveis industrials.
Amb 200 treballadors, la facturació consolidada va arribar als 45 milions el 2019. Ingeniería y Montajes Monzón, amb 80 treballadors, factura 18 milions i exporta més del 50 % de la seva producció. Avui la companyia té 7.000 m2 construïts al polígon industrial Las Paules i 7.000 més a La Armentera, els quals ampliarà amb l'ocupació de 1.500 m2 més.
La seva maquinària ramadera arriba a tot arreu, i per reduir els costos de transport, penalitzats pel volum que tenen, va apostar per implantar-se en altres països creant empreses de distribució i comercialització a Mèxic el 2008; als EUA el 2011, i a la Xina el 2013. Un dels seus mercats principals és França, on té xarxa comercial, i per proximitat el transport es fa per camió.
"És un model de negoci que volem reproduir en altres països. Ens agradaria ser a l'Índia, Austràlia i, probablement, també en algun país de l'Est, com Polònia o Rússia. A curt termini no, però hi estem treballant", assegura David Herbera. Al llarg dels últims anys, l'empresa aragonesa ha rebut reconeixements per les aportacions que ha fet al món ramader.
L'últim, a la fira internacional ramadera de SPACE de Rennes (França), on es va premiar el 2018 la seva incorporació de sistemes en màquines arrossegades que optimitzen la utilització de potència dels tractors, minimitzant els temps de càrrega, barreja i descàrrega i el consum de combustible.
A més de barrejadores per a alimentació de bestiar i rumiadors, Tatoma també fabrica la maquinària agroramadera segu?ent
· Plantes estàtiques d'alimentació: tots els equips es dissenyen a mida per complir amb les necessitats alimentàries de l'explotació agroramadera.
· Picadores de palla: poden ser de diversos models en funció de la classe i el nombre d'animals de l'explotació.
· Sistemes de repartiment: diversos vehicles per distribuir aliment o palla a l'explotació ramadera.
· Voltejadores de compost: per oxigenar la barreja de la ració i homogeneïtzar la fermentació.
· Ensitjadors de farratge.