Pesca

La targeta groga de la UE, una oportunitat per a l'Equador

10/12/2019

El sector tonyinaire de l'Equador veu una "oportunitat" en la targeta groga que la UE li ha tret al país i assegura que treballarà perquè es compleixin totes les prescripcions i regulacions internacionals perquè, en definitiva, beneficiaran el país i el gremi.


Amenaçat per una advertència del que és el seu client principal, la indústria de la pesca a l'Equador ha mostrat un "absolut compromís amb el marc jurídic internacional" per resoldre uns problemes que s'originen en la falta de monitoratge per part del Govern, un problema que fa quatre anys que s'arrossega.


"El sector es veu realment afectat i amb una problemàtica derivada de l'actuació del Govern pel que fa al monitoratge i un control adequat en el món de la pesca", va dir a Efe el gallec Juan Manuel Vieites, president del Comitè Europeu Interprofessional de la Tonyina Tropical (Eurothon).


Vieites és a Guayaquil per intercanviar experiències amb la Cámara Nacional de Pesquería (CNP), la Cámara Ecuatoriana de Industrias y Procesadores Atuneros (Ceipa) i Atunec, sobre les mesures que hauria d'adoptar el sector per superar la targeta groga.


Una targeta que posa en perill una de les indústries principals del país, ja que l'Equador és el segon productor i exportador de tonyina del món, un activitat que representa més de 1.151 milions de dòlars. La UE compra un 25 % de la tonyina a l'Equador, per una suma que puja a 600 milions d'euros.


L'Equador és el primer exportador del món a la UE, amb 100.000 tones de conserva de tonyina i 70.000 més de lloms de tonyina cuits i refrigerats. El sector dona feina directament a unes 25.000 persones, i de manera indirecta, a unes 108.000, un terç de les que viuen de la pesca.