Agricultura

El tancament de fronteres deixa la UE sense temporers agrícoles

26/03/2020

El sector agrícola espanyol i europeu es prepara per afrontar una altra de les conseqüències de la crisi del coronavirus: el tancament de fronteres a la Unió Europea (UE) els deixa sense la imprescindible mà d'obra estrangera en la recollida de les collites, més de 500.000 treballadors només en el cas d'Alemanya i França.


Espanya, ja per exemple sense els 10.000 temporers marroquins habituals en la maduixa i les fruites vermelles, busca entre la població nacional com es poden cobrir aquestes vacants i les de les campanyes més pròximes, com l'aclarida dels presseguers, per a la qual s'acostuma a tenir mà d'obra de Polònia o de Romania.


Fonts sindicals han explicat que s'està fent una crida a aturats per la crisi del coronavirus i als qui acostumen a entrar en l'hostaleria cap a aquestes dates per cobrir aquesta mà d'obra, ja que atès el tancament dels restaurants ara poden veure el camp com una opció alternativa.


Però, tot i que els amoïna la situació, també recorden que vista la situació sanitària "no es tracta de tenir una gran quantitat de treballadors" en la recol·lecció, sinó de prioritzar les mesures de seguretat pertinents, "no sigui que per incorporar molts operaris i intentar salvar tota la campanya tinguem infectats per coronavirus", han advertit.


L'altra cara de la moneda és el Marroc, on les restriccions a la mobilitat no han afectat el sector agrícola i on els productors han admès que les seves exportacions han començat a beneficiar-se de la crisi sanitària a Espanya, Itàlia i Portugal, i han vist augmentar la demanda als països del Nord d'Europa i Nord-Amèrica.