Agricultura

Sultana, la nova varietat d'olivera de BALAM Agriculture per revolucionar les plantacions en alta densitat

09/02/2023

L'agricultura està d'enhorabona. L'aposta ferma per la recerca per obtenir noves varietats d'olivera per part de l'empresa BALAM Agriculture i la Universitat de Còrdova ha aconseguit el primer resultat comercial. Sultana és la nova varietat que revolucionarà les plantacions en alta densitat.


"Estem convençuts que sultana suposa un abans i un després en la producció d'olivera en alta densitat. Ens trobem davant d'una varietat amb una rendibilitat molt per sobre de totes les que s'han comercialitzat fins avui", declara Pedro Gálvez, soci i director de Serveis a BALAM Agriculture. "Sultana és la clau del present per fer front a l'agricultura del futur. Estem convençuts que sultana regnarà a les finques d'oliverar en alta densitat, qui aposti per aquesta varietat avui tindrà un avantatge competitiu demà".


El 8 de febrer del 2023 es va celebrar l'acte de signatura pel qual BALAM Agriculture es converteix en l'únic proveïdor per a Europa que pot comercialitzar i multiplicar la varietat d'olivera sultana els propers 30 anys. Pomología SL és la societat que cedeix aquesta exclusivitat a l'empresa cordovesa.


L'acte es va desenvolupar a la sala de juntes de l'ETSIAM al campus universitari de Rabanales. Hi van acudir com a representació de BALAM Agriculture Silverio Gálvez, Máximo Cañete, Fran Gálvez, Pedro Gálvez i Teresa Carrillo. De part del grup UCOLIVO, obtentor de la varietat, hi van assistir Carlos Trapero, Pedro Valverde i Concepción Muñoz, investigadors de la Unitat d'Excel·lència María de Maeztu - Departament d'Agronomia de l'UCO (DAUCO), dirigida pel catedràtic Emilio Camacho. Pel que fa a Pomología SL., empresa participada per l'UCO, encarregada de la gestió de les seves varietats d'olivera, Diego Barranco i Luis Rallo en van ser els representants. Així mateix, va acudir a l'acte la vicerectora d'Innovació i Transferència de l'UCO, Lourdes Arce, i la Directora de l'ETSIAM, Rosa Gallardo.


Aquesta nova varietat presenta una sèrie de característiques agronòmiques que "l'han convertit en l'aposta de la Universitat, així com de BALAM Agriculture, per presentar-la en societat i posar-la al mercat per la revolució que suposa", apunta Pedro Valverde, investigador de DAUCO. Sultana és el resultat genotípic de l'encreuament de la varietat arboçana com a parental femení i sikitita com a parental masculí. Cal esmentar que aquesta última és resultat d'un altre encreuament entre les varietats picual i arbequina. Això fa que sultana tingui el millor de cada varietat", explica Valverde.