Indústria

Solucions ecoinnovadores per a una economia blava més sostenible a Europa

15/06/2021

Finançat pel programa Horizon 2020 de la UE, el projecte SEAFOODTOMORROW ha comptat amb la participació de 35 socis i 13 organitzacions de 19 països europeus que han treballat durant quatre anys desenvolupant solucions innovadores per afrontar alguns dels problemes més importants del sector del peix i el marisc: la sostenibilitat, la seguretat, la qualitat, la transparència i la disponibilitat de productes que satisfacin les necessitats dels consumidors.


A més, ha establert les bases per enfortir el sector de la producció i el processament de productes del mar a Europa i per garantir-ne la sostenibilitat per a les generacions futures. "Els resultats contribuiran a reduir la petjada ambiental del sector del peix i el marisc i afavoriran un ús sostenible dels nostres recursos marins", afirma António Marques, investigador de l'Instituto Português do Mar e da Atmósfera (IPMA) de Portugal i coordinador del projecte.


El peix i el marisc són fonts importants de nutrients i proteïnes d'alta qualitat per a una dieta sana. Aproximadament tres mil milions de persones confien en els productes del mar (de la pesca i cultivats) com a font principal de proteïnes. Atès que la població mundial i l'aqüicultura continuen en una expansió constant, cal desenvolupar solucions noves, innovadores i respectuoses amb el medi ambient per garantir que la seguretat i la qualitat dels productes del mar satisfacin les demandes de mercat.


L'IRTA ha participat en el projecte SEAFOODTOMORROW amb els programes Aigües marines i continentals i Qualitat i tecnologia alimentària. Els investigadors de l'institut portuguès han desenvolupat un nou model de predicció de l'abundància d'espècies de microalgues tòxiques en aigües costaneres amb una antelació de dues setmanes i una taxa de fiabilitat del 99%. També han creat un kit de cribratge de tetrodotoxina en marisc basat en anticossos i partícules magnètiques. Aquest kit s'ha aplicat a musclos, ostres i navalles, i ha permès detectar la presència d'aquestes toxines en concentracions molt baixes, la qual cosa permetria millorar la seguretat alimentària dels consumidors. A més, han dissenyat un nou procediment industrial per eliminar toxines paralítiques del marisc en musclos, cloïsses i vieires en un 85%.


Pel que fa a productes i processos tecnològics, han elaborat un salmó fumat reduït en sal, en què s'ha substituït el clorur de sodi (NaCl) per clorur de potassi (KCl), i que ha permès reduir un 25% el contingut de NaCl sense afectar les propietats sensorials del producte. D'altra banda, s'ha aconseguit reduir el consum d'aigua i energia mitjançant tecnologies emergents en el procés d'elaboració de la sopa de peix. Pel que fa al processat convencional, l'estalvi que s'ha aconseguit és d'un 75% d'energia i d'un 80% d'aigua.