Els operadors d'oli d'oliva poden presentar, des d'aquest dijous i fins al 26 de novembre que ve, les sol·licituds d'ajuts a l'emmagatzematge privat d'oli d'oliva, en el primer dels quatre períodes de licitació previstos.
Segons ha detallat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en un comunicat, s'hi poden presentar els operadors d'Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal, França, Xipre, Malta, Croàcia i Eslovènia.
D'acord amb les dades del Departament, "és previsible que Espanya faci més sol·licituds que ningú, ja que concentra gairebé totes les existències d'oli d'oliva a la Unió Europea (UE)".
Els altres períodes per presentar licitacions són del 12 al 17 de desembre de 2019; del 22 al 27 de gener de 2020; i del 20 al 25 de febrer de 2020.
El Ministeri ha recordat que l'autorització de l'emmagatzematge privat "busca reduir el desequilibri actual entre l'oferta i la demanda en aquest sector i atenuar la difícil situació que viuen els mercats davant d'una situació de preus baixos, per l'acumulació d'existències després d'una collita rècord i les incerteses del comerç exterior".
Segons la decisió comunitària, les empreses poden presentar "una única sol·licitud per període, per a una determinada quantitat i preu, en cada una de les categories: oli d'oliva verge extra, oli d'oliva verge i oli d'oliva llampant". Aquesta última categoria d'oli s'inclou per primera vegada, "cosa que facilitarà que es presentin ofertes per a olis d'oliva de la campanya de comercialització anterior, i demostra la sensibilitat de la Comissió cap a la situació del sector".
El reglament fixa una quantitat mínima per oferta de 50 tones, però "no estableix cap quantitat màxima d'emmagatzematge, a fi de dotar el sistema de la màxima flexibilitat i efectivitat"