R+D+i

Un sistema d'intel·ligència artificial marcarà el preu del porcí a la Llotja de Binèfar

09/11/2020

Investigadors de l'Institut d'Investigació en Enginyeria d'Aragó (I3A-Universitat de Saragossa) desenvolupen un sistema basat en intel·ligència artificial i xarxes neuronals per ajudar a marcar el preu de la carn de porcí a la Llotja Agropecuaria de Binèfar quan no hi hagi acord entre els productors.


La Llotja de Binèfar ja és un referent del boví a Espanya, i la seva proposta de preu és la més utilitzada en l'àmbit nacional a l'hora d'establir contractes. La Llotja ha fet un pas més i ha començat a treballar per constituir-se en una ajuda entre sessions en l'establiment de preus orientatius de mercat a la Llotja de Lleida (referent nacional en el mercat del porcí).


Binèfar és una localitat d'Osca en què la ramaderia suposa un dels actius industrials principals. En un radi de 30 kilòmetres s'hi concentren 100.000 vedells, nombroses granges de cria i engreix de porcs, acull dos dels escorxadors amb més volum de feina de la península, i a la zona operen innombrables fàbriques de pinsos, comercials ramaderes i societats de serveis sanitaris.


En aquest context, la Llotja de Binèfar vol fer un pas més aplicant innovació i enginyeria a un sistema tradicional de fixació de preus. Per exemple, en altres llotges, quan no s'arriba a un acord entre els agents a l'hora de fixar el preu de referència, és l'alcalde qui té l'última paraula. Amb el projecte que desenvolupen investigadors del grup de Sistemes d'Informació Avançats (IAAA) de l'I3A, seran tècniques d'intel·ligència artificial i xarxes neuronals les encarregades de determinar-lo, aportant així transparència a l'establiment de preus.


En això treballa des de fa un any aquest grup de la Universitat de Saragossa. El sistema que estan creant parteix de la identificació i caracterització de les variables que poden ser rellevants des del punt de vista d'una proposta automàtica de preus.


A més, el grup de recerca IAAA està duent a terme el disseny i la implementació d'un algoritme d'intel·ligència artificial que permeti efectuar una proposta de preus de referència atenent a variables prèviament identificades. Finalment, es desenvoluparà un prototip de sistema de gestió al núvol que possibiliti la captura dels valors a assignar a les variables referenciades i la integració de l'algoritme de càlcul previ