Indústria

S'insta que l'etiquetatge de Nutriscore sigui obligatori de manera urgent

24/01/2020

Experts en salut pública i consumidors han instat avui perquè el Nutriscore, l'etiquetatge nutricional basat en una escala de colors impulsat pel Ministeri de Sanitat, sigui obligatori a fi d'aconseguir una alimentació més saludable i reduir l'"epidèmia" d'obesitat a Espanya i la resta d'Europa.


Ho han manifestat en una roda de premsa prèvia a la jornada organitzada per la Societat Científica Espanyola de Dietètica i Nutrició (SEDYN) i el Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans (CCNIEC) sobre com el Nutriscore pot servir d'eina de salut pública.


Va ser fa una mica més d'un any quan l'aleshores ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va presentar aquest model d'etiquetatge dels productes que consisteix en un codi de colors, amb cinc nivells ?del verd al vermell?, per identificar la qualitat nutricional dels aliments i les begudes.


Aquest etiquetatge no és obligatori per a les empreses, sinó que serveix, segons va explicar aleshores el departament de Carcedo, perquè complementi el que sí que és obligatori i està regulat a nivell europeu: el que exigeix incloure la quantitat de calories, greixos, greixos saturats, hidrats de carboni, sucres, proteïnes i sal que porta un producte per cada 100 grams o mil·lilitres.


El director del CCNIEC, Jordi Salas-Salvadó, ha destacat a la roda de premsa la importància que té per a la salut pública l'etiquetatge nutricional dels productes per aconseguir una dieta més saludable, ja que els últims anys a Espanya no "hem estat capaços d'acabar amb l'epidèmia de l'obesitat".


I és que, per exemple, els espanyols prenen el doble de la quantitat de sal recomanada i no arriben a consumir ni la meitat de fibra vegetal aconsellada, quan amb una dieta equilibrada ?baixa en sodi i rica en fruita, verdura, llegum i fruita seca? i un estil de vida saludable es poden guanyar anys de vida.


Així, ha estimat que el Nutriscore és una "eina més" per aconseguir una societat més sana i influir en la indústria perquè reformuli els productes de manera que siguin més saludables.


La corresponsable del desenvolupament del Nutriscore, la metgessa i nutricionista Pilar Galán, ha incidit en que cal una política nutricional de salut púbica "de manera urgent" i que aquest model d'etiquetatge és el més eficaç, per la qual cosa hauria de ser obligatori en tots els envasos.


També la vicepresidenta de la SEDYN, Nancy Babio, ha defensat que els codis de colors són els més efectius i els preferits pels consumidors, a més de contribuir a millorar l'alimentació.


En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Ileana Izverniceanu, qui ha considerat que aquest model és "clau", per la qual cosa cal que la UE l'implementi de manera obligatòria.


Precisament, ha recordat que l'OCU, juntament amb altres organitzacions a Europa, ha posat en marxa una campanya per aconseguir un milió de signatures que demanin a la Comissió Europea que faci obligatori aquest etiquetatge: "urgeix moltíssim", ha dit Izverniceanu.