Ramaderia

Simulacre de pesta porcina en porcs senglars, per revisar protocols

10/06/2019

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha organitzat un simulacre de presència de pesta porcina africana (PPA) en porcs senglars silvestres per avaluar els protocols d'actuació i els sistemes de resposta ràpida en emergències sanitàries d'aquesta mena.


El MAPA ha informat en un comunicat que aquesta acció s'ha acabat avui després de dos dies d'activitat a la seu de l'Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC) a Ciudad Real. Durant l'exercici s'han plantejat tres escenaris en diverses zones del país, en funció de la densitat de població de porcs senglars, dels tipus de producció porcina i de l'orografia. Hi han participat 55 especialistes de Sanitat Animal, Caça i Medi Natural de les comunitats autònomes; dels Ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i de Transició Ecològica, com també del servei del SEPRONA de la Guàrdia Civil.


L'objectiu és fomentar la relació, coordinació i intercanvi entre els especialistes, i també fer una estimació de recursos humans i materials per millorar la capacitat de resposta davant de situacions d'emergència sanitària per aparició de focus de PPA en porcs senglars. Entre altres mesures, s'ha desenvolupat un programa de control i erradicació adaptat a diversos escenaris que inclou la delimitació de la zona afectada, sistemes de cerca i eliminació de cadàvers de porcs senglars, a més de detallar les restriccions que cal posar en marxa en explotacions de porcí i en les activitats cinegètiques.


La pesta porcina africana, segons han subratllat des del Ministeri, suposa un "risc important" per al sector porcí i cinegètic nacional; per això aquests exercicis són necessaris per garantir una "resposta ràpida, coordinada i efectiva" davant de la possible aparició d'algun focus.


">">


">">