Agricultura

Signat un acord per fomentar la FP i el relleu generacional en el sector agrari i pesquer

04/05/2021

El conseller d'Educació i Esport andalús, Javier Imbroda, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible andalusa, Carmen Crespo, han signat un acord que permetrà fomentar la formació professional (FP) vinculada a el sector agrari, a les indústries alimentàries i a l'activitat marítima-pesquera, mitjançant el desenvolupament de cicles formatius.


Tots dos consellers han destacat que amb la rúbrica d'aquest acord es reforça el compromís de treballar conjuntament en l'objectiu d'impulsar i millorar la qualificació professional de l'alumnat d'aquests cicles formatius lligats al sector agrari i pesquer.


Per fer-ho, el document recull una bateria de mesures i iniciatives encaminades a adequar l'oferta pública de formació professional a les necessitats del teixit productiu andalús, a promocionar la FP entre l'alumnat de la comunitat i a facilitar que es duguin a terme pràctiques en els 15 centres de l'Institut Andalús d'Investigació i Formació Agrària, Pesquera, Alimentària i de la Producció Ecològica (IFAPA), amb l'objectiu de millorar la qualificació dels alumnes.


De fet, gràcies a aquest conveni s'iniciaran, per primera vegada, programes formatius conjunts, i això vol dir que tècnics de l'Ifapa s'incorporaran a oferir classes als centres educatius per participar en la formació professional dual d'alumnes que, posteriorment, faran les pràctiques als centres de l'Ifapa.


Amb relació a això, està previst que s'imparteixin cursos de tècnic de laboratori i tècnic agrícola, cursos sobre noves tecnologies agrícoles i pesqueres, cursos de marisqueig, d'elaboració de formatges amb noves tècniques de curació i de formació en agricultura de precisió. Es tracta, en definitiva, de capacitar els joves en noves tecnologies i tècniques de cultius i en un desenvolupament pesquer i aqüícola més sostenible.


El conseller d'Educació ha destacat que l'aposta per "una formació professional de qualitat vinculada a les necessitats de les empreses, l'alta ocupabilitat i l'especialització és una de les grans línies estratègiques d'aquest Govern andalús, indispensable a més quan tenim una taxa d'atur juvenil del 52% en la nostra comunitat". Imbroda ha recordat també el treball i el diàleg constant amb representants de tots els sectors productius perquè la implantació dels cicles formatius respongui a les demandes de les empreses en un mercat cada vegada més especialitzat i competitiu, alhora que hi ha col·laboració i coordinació permanents entre totes les conselleries per guanyar eficàcia i agilitat.


Incorporació dels joves


Pel que fa a la consellera d'Agricultura, ha subratllat que amb aquest acord marc de col·laboració es pretén assolir un objectiu clar: "afavorir el relleu generacional en el sector agrari i pesquer d'Andalusia per mantenir el lideratge i avançar en el potencial d'una activitat estratègica que suposa el 12% del PIB andalús". "L'Ifapa és un referent en innovació, experimentació i investigació puntera, i això permetrà completar la formació de l'alumnat de l'FP amb uns coneixements pràctics d'excel·lència autèntica i reconeguda", ha emfatitzat.