Investigadors del Servei Regional d'Investigació i Desenvolupament Agroalimentari d'Astúries (SERIDA) han descobert el potencial del residu del premsat de poma en l'elaboració de la sidra, conegut com a magaya, com a base per a aliments rics en fibra que no contenen gluten.
La industria asturiana de la sidra deixa cada any 9.000 tones de magaya, una pasta formada per polpa, pell, llavors i peduncles de poma, que només es fa servir en part com a aliment per al bestiar i adob de baixa qualitat.
Roberto Rodríguez Madera i Belén Suárez Valles, de l'Àrea de Tecnologia del SERIDA, han desenvolupat un procés per obtenir-ne farina assecant i molent aquesta pasta. El resultat és una farina rica en fibres, sense gluten, que es pot fer servir per fer pa i pastissos, pura o bé afegida a farines de cereals.
Els investigadors han assecat i molt la magaya tal com surt de les premses i una altra partida l'han fermentada, de manera que han aconseguit uns alts nivells de sucre, cosa que podria reduir els costos en el sector de la pastisseria en rebaixar els edulcorants que s'hi afegeixen.
Les restes de l'elaboració de la sidra són una matèria prima molt barata i només alguns ramaders en paguen el preu simbòlic d'un cèntim d'euro el quilo; a més, representen un problema per als productors que es veuen obligats a gestionar el residu.
Atès el baix cost que té i l'absència de gluten, aquesta farina és una alternativa viable per a aliments per a celíacs, han explicat a Efe els investigadors del SERIDA.