Ramaderia

SheepNet, un projecte sobre productivitat de l'oví

02/08/2019

La nutrició de l'ovella prenyada, el diagnòstic de gestació i el control, i la prevenció d'avortaments han estat identificats com els reptes principals per poder millorar la productivitat del bestiar oví en el projecte europeu SheepNet, en el qual participa Neiker-Tecnalia, que depèn del Govern Vasc.


La nutrició de l'ovella prenyada, la preparació avançada del part i la gestió de les quadres han estat els tres factors més citats per reduir la mortalitat dels xais, mentre que el pes i el vigor que tenen quan neixen i la quantitat i la qualitat del calostre han estat identificats com els principals factors animals involucrats en l'assoliment d'una baixa mortalitat.


SheepNet és un projecte finançat per la Unió Europea que té l'objectiu de millorar la productivitat ovina, en el qual s'impulsa l'intercanvi de coneixements entre la recerca, els ramaders, els tècnics i els veterinaris per difondre àmpliament les millors pràctiques i innovacions ramaderes. En el projecte participen els sis principals països productors de bestiar oví de la UE: Regne Unit, Espanya, Romania, Itàlia, França i Irlanda, juntament amb Turquia.


La identificació de les necessitats i els reptes es va obtenir mitjançant una enquesta que tenia com a objectiu identificar els principals reptes i necessitats, com també les millors pràctiques de control per millorar la productivitat ovina (reproducció, gestació, reducció de la mortalitat dels xais). Es va demanar als participants que seleccionessin i classifiquessin, en ordre d'importància, fins a 5 reptes per millorar la fertilitat d'una llista de 16 opcions, la gestació (13 opcions) i els factors implicats en la mortalitat dels xais, que es van dividir en factors de control (11 opcions) i factors animals (11 opcions).


Per fer front a les necessitats i els reptes identificats a cada país i sistema de producció ovina, SheepNet va proposar 42 solucions i ha afegit 73 recomanacions pràctiques. Neiker-Tecnalia cita, per exemple, la incorporació d'una porta en una mànega de maneig que pot pujar i passar per sobre de les ovelles, l'ús d'una canonada d'aigua per subministrar aigua a múltiples cubicles de parts, una barrera d'alimentació mòbil per evitar que els xais passin als passadissos d'alimentació, l'ús de tecnologia a través de la identificació electrònica, com ara telèfons intel·ligents per registrar dades, i l'ús d'una simple barra a la mànega de maneig a l'altura dels garrons per evitar que les ovelles es moguin marxa enrere.