R+D+i

S'ha localitzat el gen de resistència a l'oïdi en el presseguer

18/12/2020

Un equip de recerca del Centre de Recerca en Agrigenòmica (www.cragenomica.es/" target="_blank" rel="noopener">CRAG) i de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha localitzat el gen de resistència a l'oïdi en el presseguer, una malaltia que causa grans pèrdues econòmiques i un notable impacte ambiental per culpa dels fungicides que calen per controlar-la. L'estudi, publicat a la revista científica www.nature.com/articles/s41438-020-00396-9" target="_blank" rel="noopener">Horticulture Research, també proporciona noves eines moleculars que s'estan fent servir per desenvolupar i identificar varietats de presseguer resistents i aconseguir així una disminució en l'ús de fungicides durant la producció.


El préssec és un cultiu important, especialment en les regions temperades, on el 2018 se'n van produir més de 24 milions de tones a tot el món, amb Espanya com a quart país productor. Els cultius comercials de préssec són susceptibles a la malaltia de l'oïdi, provocada per un fong que infecta fruits, fulles i brots, i afecta directament la qualitat del fruit i la capacitat de producció de l'arbre.


El fong causant de l'oïdi, anomenat Podosphaera pannosa, es pot controlar preventivament amb fungicides, però l'aplicació d'aquests productes resulta molt costosa i perjudicial per a l'entorn. Una alternativa als fungicides ambientalment segura és el desenvolupament de varietats de préssec resistents a través de la millora vegetal, i els resultats del nou treball desenvolupat al CRAG proporcionen una informació molt valuosa per aconseguir una gestió integrada i més sostenible d'aquesta malaltia


A la recerca del gen de resistència


"Abans d'aquest estudi, i gràcies a l'ús de creuaments interespecífics, havíem pogut localitzar un gen de resistència a Podosphaera pannosa procedent de l'ametller, una espècie genèticament molt similar al presseguer. Ara, gràcies a l'ús d'eines genòmiques com la seqüenciació massiva, coneixem amb molta més precisió la posició d'aquest gen i quina podria ser la seva funció", explica Iban Eduardo, investigador de l'IRTA en el CRAG i líder del treball.


A causa de la similitud genètica entre l'ametller i el presseguer, es poden obtenir híbrids fèrtils entre aquestes dues espècies, fet que l'equip de recerca havia aprofitat per descobrir la resistència a l'oïdi en estudis anteriors. Amb l'objectiu de localitzar de forma més precisa el gen de resistència, en aquest treball es va analitzar l'ADN de més de 700 híbrids i se'n van identificar els que contenien una recombinació i, per tant, aportaven informació útil.


En aquests híbrids seleccionats es va avaluar la resistència al fong, i això va fer que s'obtingués una llista de 27 gens candidats per als quals es van estudiar les diferències entre l'ametller i el presseguer, i es va examinar l'expressió en les fulles dels híbrids durant la infecció del fong.


Mitjançant l'ús de totes aquestes tècniques, el gen anomenat RGA2 és el que més evidències va presentar per ser el gen responsable de la resistència a l'oïdi.