Indústria

S'ha aprovat el primer projecte de llei sobre canvi climàtic i transició energètica

12/04/2021

S'aprova el Projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica i la seva remissió al Senat. Es tracta d'un text que estableix els objectius per assolir la plena descarbonització de l'economia abans de l'any 2050 amb un sistema elèctric 100% renovable.


Per a Teresa Ribera, "avui és un dia important, en el qual s'aprova una llei climàtica enormement ambiciosa com a resultat d'un treball conjunt sobre el qual encara segur que queda marge per seguir millorant en una trajectòria que no és lineal, sinó que s'haurà d'incrementar progressivament a mesura que anem aconseguint velocitat de creuer, perquè en el canvi climàtic ja anem tard".


Un text reforçat i participat


La vicepresidenta ha volgut subratllar que tots els grups parlamentaris han treballat en la definició d'aquesta llei des que el passat 19 de maig el Consell de Ministres la va remetre a la cambra baixa. "És un text reforçat en matèria d'ambició, governança, participació i transparència, que s'ha enriquit gràcies a les contribucions de les diferents formacions polítiques, a les aportacions de sectors socials i econòmics molt diferents, i gràcies a la ciència", ha manifestat.


Aquest projecte de llei planteja com preparar-nos pels impactes del canvi climàtic i com prevenir-ne les causes amb eines d'adaptació, anticipació i resiliència. "És prioritari assegurar-nos que tots els recursos públics i privats es destinen a l'aprofitament de les oportunitats i a la disminució dels costos associats als efectes climàtics amb els quals ja, malauradament, convivim", ha insistit Ribera.


La nova llei permetrà modernitzar la nostra indústria i fer-la competitiva en els nous mercats, enfortir el nostre teixit social, atraure inversions en les tecnologies del futur, evitar riscos financers, generar ocupació estable i facilitar una distribució equitativa de la riquesa en el procés de descarbonització, guiat per criteris de justícia social i estratègies de transició justa