Una situació que s'ha repetit ja alguns anys en les varietats primerenques de raïm, com chardonnay, sauvignon blanc, verdejo, moscatell, syrah o merlot, i en zones de Còrdova, Huelva, Castella-la Manxa i Madrid, pel fet que les altes temperatures arriben amb força abans d'hora i n'acceleren la maduració.
“Cada any són quatre o cinc els dies que es comença abans a veremar cada tipus de raïm”, assenyala a Efeagro el responsable tècnic del sector del vi de l'organització agrària Asaja, José Ugarrio, com a conseqüència d'un canvi climàtic que ha traslladat l'inici del tall de raïm a mitjans del mes de juliol.
Aquest expert ha il·lustrat l'avançament de la verema que ocasiona el canvi climàtic recordant que fa “20 o 30 anys”, quan arribava la festa del Pilar, el 12 d'octubre, encara s'estava veremant, mentre que ara en aquesta data “ja no hi ha absolutament ningú veremant”.
Les varietats més tardanes, com l'ull de llebre negre o l'airén blanc, de moment segueixen el seu cicle i la maduració no ve tan avançada com l'any passat.
Però si les altes temperatures es mantenen durant molt de temps “pot ser que la recol·lecció es torni a avançar”, apunta a Efeagro el responsable del sector vitivinícola de l'organització agrària COAG, Joaquín Vizcaíno.
El director general de la Federació Espanyola del Vi (FEV), José Luis Benítez, observa aquest any un avançament d'entre set i deu dies en determinades zones, però apunta que “encara queden algunes setmanes perquè es generalitzi a tot el país”, on hi ha una superfície plantada de vinya de gairebé de 938.000 hectàrees.
Benítez ha comentat a Efeagro que la verema “ve marcada per una sequera persistent que ha afectat de manera important el cultiu” en algunes regions, mentre que en altres “el quallat del fruit va coincidir amb episodis de calor extrema”.