R+D+i

Un sensor de qualitat dels aliments

19/07/2019


Un nou sensor més avançat i econòmic que els existents, i que detecta la presència d'oxigen i redueix el risc d'intoxicació, permetrà percebre possibles errors en l'envasat de productes alimentaris durant tot el cicle de vida, incloses les fases de transport i manteniment.L'objectiu de SafetySenseO2, desenvolupat per l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), és reforçar la seguretat alimentària en els envasos d'atmosfera modificada. D'aquesta manera, es redueix el risc d'intoxicació a través del control i la monitorització permanent de l'hermeticitat d'aquests recipients, segons fonts de l'AVI, que indiquen que el nou sensor controla i informa el consumidor de la qualitat dels aliments envasats.


En concret, AIMPLAS està treballant en el disseny d'un sensor d'oxigen imprès capaç de detectar la presència d'aquest element a l'interior de l'envàs mitjançant un canvi colorimètric que l'ull humà pot percebre. L'AVI aportarà a aquest projecte més de 120.000 euros fins al 2021 dins del programa d'ajudes a la valorització, la transferència i l'explotació per part de les empreses dels resultats d'R+D+I.


Aquest suport institucional garanteix, a més, la col·laboració de diversos agents del sistema d'innovació en les diferents etapes d'execució, segons l'AVI. El centre tecnològic comptarà, durant la fase de desenvolupament, amb l'Institut Interuniversitari de Recerca de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) per optimitzar el sensor colorimètric d'oxigen, i amb l'Institut d'Agroquímic i Tecnologia d'Aliments (IATA) per validar l'indicador integrat a l'envàs.La presència d'oxigen a l'interior dels envasos és una de les causes principals de degradació dels aliments envasats, ja que propicia el creixement de microorganismes aerobis i l'enranciment oxidatiu dels lípids, alhora que destrueix vitamines liposolubles com les A i E.


Actualment, hi ha altres mecanismes per determinar la presència d'oxigen en forma de pastilla o etiqueta, però són difícils de manejar i d'incorporar a l'envàs, i l'acceptació per part del consumidor és menor. En canvi, la solució que ha concebut AIMPLAS permetrà detectar en línia errors en l'envasat d'una manera no destructiva i econòmica (en aquesta fase es fan assajos analítics sobre unes mostres que es destrueixen), però el control s'estén al transport i emmagatzematge, i fins i tot al lineal del supermercat.


De fet, el sensor d'oxigen proporcionarà en tot moment informació al consumidor sobre la qualitat i la seguretat de l'aliment a fi que s'evitin possibles intoxicacions alimentàries. Aquesta tecnologia no només resulta més fàcil d'interpretar, sinó que també suposarà una millora significativa en el procés d'envasat, ja que, a diferència de la resta de les alternatives que hi ha al mercat, s'integra en la mateixa estructura de l'envàs.


">">


">">">