Sembrar civada entre els carrers de l'oliverar en disminueix l'erosió i n'augmenta la rendibilitat, ja que se n'obtenen 3.000 quilos per hectàrea, segons els estudis que han desenvolupat un equip de la Universitat de Còrdova (UCO) que treballa el projecte europeu Diverfarming a Andalusia.
Aquest projecte, finançat pel Programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, dins del repte de "Seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, recerca marina, marítima i d'aigües interiors i bioeconomia", persegueix desenvolupar i provar models d'agroecosistemes que revelin com els conreus diversificats influencien la productivitat de la terra.
En aquest cas, el baix preu de l'oli d'oliva al mercat, sumat als problemes mediambientals d'erosió i pèrdua de sòl que pateix l'oliverar andalús, obre les portes a noves estratègies de maneig, com la diversificació de conreus i les pràctiques de baixos insums. A més del benefici econòmic que implica per a la comunitat olivarera una segona collita, els beneficis mediambientals també són rellevants, segons ha informat aquest dilluns la Universitat de Còrdova.
El grup de recerca, format per Beatriz Lozano, Luis Parras i Manuel González, ha detectat com el fet de sembrar civada a mode de coberta vegetal ha reduït l'erosió en comparació amb el monocultiu. A més, la civada crea força cobertura del sòl i té un contingut alt de biomassa, cosa que produeix més segrest de carboni i en redueix l'emissió, de manera que s'aconsegueixen sòls amb més matèria orgànica i, per tant, més fèrtils. Això s'ha comprovat en un oliverar tradicional amb problemes d'erosió a Torredelcampo (Jaén), on s'ha dut a terme l'experiment.