Prop de 500 professionals del sector porquí ibèric ?entre ramaders, veterinaris i tècnics, com també representants de l'administració i de les principals associacions sectorials? s'han reunit durant la nit del 7 d'octubre a l'emblemàtic Teatre Romà de Mèrida per conèixer les millors granges de porc ibèric d'Espanya. Una apassionant i vibrant celebració en què l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) juntament amb l'empresa líder en salut animal (Zoetis) i la Interprofessional del porc ibèric (ASICI) han fet el lliurament dels 32 Premis Porc d'Or Ibèric 2022 a l'excel·lència en la producció porquina ibèrica. Un total de 25 granges de quatre comunitats autònomes han sigut les afortunades.
La protagonista de la nit ha sigut la granja Valdisierro, situada a Fresno de Cantespino (Segòvia), de l'empresa Icpor Soria SL, que s'ha alçat amb el màxim guardó d'entre totes les categories: el Porc d'Or Ibèric Especial amb Diamant.
També de Castella i Lleó, la salmantina Granja Arauzo, de l'empresa Ibéricos de Arauzo 2004, SL, a Aldeaseca de la Frontera, ha rebut el Porc d'Or Ibèric Especial a la Màxima Productivitat, amb 20,28 porcells desmamats per truja ibèrica productiva i any.
En termes de sanitat, benestar animal i medi ambient s'ha assenyalat la granja Fuente de la Higuera, a Diezma (Granada), que ha rebut el premi especial que atorga el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Pel que fa a la innovació, ha sigut el projecte presentat per Dehesa de Campo Alto, SL, a Còrdova, el que s'ha aconseguit alçar amb el Porc d'Or Ibèric Especial Zoetis a la Innovació. Per acabar, en la segona edició el premi especial a la Producció a l'Aire Lliure ha anat a parar a Còrdova una vegada més; en aquesta ocasió, a la granja María José Díaz Buenestado, de l'empresa Covap.
A més dels cinc premis especials, s'atorguen un total de 27 estatuetes d'or, plata i bronze que s'atenen als criteris tècnics de Longevitat, Nascuts Vius i Taxa de Parts, per a cadascuna de les tres categories que classifica les granges en funció del cens.
Així, onze granges de Castella i Lleó han obtingut 16 estatuetes (set ors, sis plates i tres bronzes); nou (quatre ors, dos plates i tres bronzes) per a sis granges de Valladolid; quatre (dos ors i dues plates) per a dues granges segovianes, i tres (un or i dues plates) per a tres granges de Salamanca. En el cas d'Extremadura, vuit granges de Badajoz han sigut premiades amb un guardó cadascuna (un or, tres plates i quatre bronzes). Andalusia queda representada amb una granja cordovesa, que ha rebut dues estatuetes (un or i un bronze). Finalment, Toledo ha aconseguit un bronze per Longevitat.