Emprenedors espanyols han demostrat que ingredients rebutjats de la cervesa poden alimentar peixos, amb restes vegetals es poden fabricar mobles i l'oli usat es pot reconvertir en detergent: són exemples que mostren que qualsevol residu disposa d'una nova vida útil com a recurs.
Els projectes que intenten donar una nova oportunitat als residus de la nostra societat són cada cop més originals. Com a mostra, el projecte ?Life Brewery', l'objectiu del qual és "reutilitzar subproductes que es generen durant la fabricació de cervesa com a noves fonts de matèria prima en pinsos per alimentar els peixos".
Així ho ha explicat en una entrevista amb Efeagro www.azti.es/equipo/mikel-orive/" target="_blank" rel="noopener">Mikel Orive, expert de processos eficients i sostenibles del centre tecnològic basc www.azti.es/" target="_blank" rel="noopener">AZTI, on els investigadors han desenvolupat diversos tipus d'ingredients aprofitant els més de 6 milions de tones de remòlta i 1 milió de tones de llevat generats en la producció de cervesa, que "tenen molt valor com a proteïna vegetal". A través d'un procés d'hidròlisi, els especialistes d'aquest centre han desenvolupat pinsos per a daurades ?model per al Mediterrani?, llenguados ?model per a l'Atlàntic? i truites ?model d'aigua dolça?.
L'oli que fa servir l'empresa catalana Souji també és reciclat, ja que els seus creadors van buscar alternatives per reaprofitar l'oli usat a casa i van aconseguir transformar-lo en un producte de neteja per rentar roba, com a detergent o netejador de terres. Souji, que vol dir 'neteja' en japonès, és un líquid elaborat a base de minerals i vegetals que si el barreges en les proporcions correctes amb oli de cuina usat i l'agites un minut es transforma en un detergent que és "un 96% menys contaminant que les marques corrents", ha explicat a Efeagro una de les fundadores de l'empresa, www.linkedin.com/in/catalinatrujillo/?originalSubdomain=es" target="_blank" rel="noopener">Catalina Trujillo.
L'economia circular també és la protagonista de l'empresa aragonesa Feltwood, encarregada de donar valor als residus d'origen agrícola i vegetal i transformar-los en embalatges, mobiliari i aïllants per a construcció, entre altres productes. Tenint en compte que "el 40% del que es cultiva no es vàlid per a l'alimentació", la companyia va començar a fer servir els residus vegetals com a opcions alternatives al plàstic i la fusta, fins a aconseguir productes ecològics, biodegradables i compostables, sense fer servir adhesius ni aglomerants.