R+D+i

El segell de benestar animal Welfair, reconegut com un dels projectes més innovadors

30/03/2021

L'www.icerda.org/observatorio-de-innovacion-en-gran-consumo/" target="_blank" rel="noopener">Observatori d'Innovació en Gran Consum, a través de l'Institut Cerdà, ha identificat els grans reptes del sector de la salut i el benestar de les persones, així com el compromís mediambiental de les empreses. Entre les 20 innovacions destacades adreçades al gran consum, l'Observatori ha assenyalat el certificat de benestar animal Welfair?.


Aquest distintiu, desenvolupat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (www.irta.cat/es/" target="_blank" rel="noopener">IRTA) en col·laboració amb el centre tecnològic NEIKER, és el primer certificat de benestar animal que se centra en l'observació i l'avaluació dels animals i del seu comportament. El certificat disposa de protocol per a les espècies bovina, gallines i pollastres, porcina, ovina, galls dindis, conills i guatlles criats per a la producció d'aliments.


La certificació Welfair? avala davant del consumidor que els animals vinculats al segell han viscut i han estat sacrificats sota condicions èticament responsables de benestar, d'acord amb els protocols que estableixen els projectes europeus Welfare Quality i AWIN (Animal Welfare Indicators).


Així, s'avaluen els quatre principis bàsics en què es fonamenta el benestar animal:Una bona alimentació (lliures de set i desnutrició).
Un bon entorn i allotjament (que els permeti moure's, disposar de confort a la zona de descans i de confort tèrmic).
Un bon estat de salut (que inclou l'absència de dolor, lesions i malaltia).
Un comportament apropiat a les característiques de l'espècie (inclosa una conducta social positiva, que puguin mostrar comportaments importants per a l'espècie i no hi hagi conductes anòmales, una interacció adequada entre els animals i els cuidadors, de manera que no mostrin por de les persones, i un estat emocional general positiu).

Actualment, al voltant de 25.000 granges arreu de l'Estat disposen de la certificació Welfair?, i les categories d'aliments en què podem trobar el segell Welfair? s'estenen a productes carnis, ous i productes lactis, com ara llet, batuts, formatges, mantegues i iogurts. Els productes amb aquest segell es troben als lineals de compra de més de 4.000 establiments distribuïts per tot el territori.


Per obtenir i mantenir el certificat Welfair?, les empreses s'han de sotmetre a una auditoria anual per part d'una entitat de certificació adherida a l'esquema de certificació Welfair?, la qual ha de tenir formats els auditors segons la Welfare Quality Network o AWIN.


L'IRTA supervisa la gestió i el control de la certificació per garantir l'aplicació correcta dels protocols d'avaluació, fet que culmina en un segell com a indicador avalat científicament que permet triar una compra més ètica