Indústria

El sector vitivinícola genera gairebé 24.000 milions d'euros anuals

01/12/2020

El sector vitivinícola espanyol gaudeix d'un posicionament global destacat, ja que és líder en superfície mundial de vinya, tercer productor i primer exportador en volum. A més a més, la seva activitat i la seva extensa cadena de valor suposen un pes important en l'economia nacional, perquè generen un valor afegit brut (VAB) total superior als 23.700 milions d'euros anuals, equivalents al 2,2% del VAB nacional. A més a més, la seva aportació econòmica a les arques públiques és superior als 3.800 milions d'euros anuals i al seu voltant es creen més de 427.700 llocs de feina de forma directa i indirecta.


Aquestes són les principals conclusions de l'estudi "Importància Econòmica i Social del Sector Vitivinícola a Espanya", elaborat per AFI (Analistas Financieros Internacionales) per a l'OIVE (Organització Interprofessional del Vi d'Espanya).


L'informe l'ha presentat aquest matí Emilio Ontiveros, president d'AFI, en presència del ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Luis Planas; el president i la directora general de l'Organització Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE), Ángel Villafranca i Susana García respectivament, i el director d'AgroBank, Carlos Seara. L'acte, que va tenir lloc em l'emblemàtic CaixaFòrum de Madrid, es va retransmetre on-line per a gairebé 200 espectadors.


En paraules del ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Luis Planas: "L'estudi ens ofereix una instantània d'on són els desafiaments més imminents. L'accés als mercats exteriors, l'adaptació a una producció més respectuosa amb el medi ambient que faci front als reptes del canvi climàtic, així com el foment de la qualitat i el disseny d'una estratègia sectorial que consolidi l'estabilitat del sector marcaran el full de ruta dels propers anys."


D'altra banda, Ángel Villafranca, president de l'OIVE ha volgut destacar que: "Aquestes xifres venen a confirmar una cosa que fa anys que defensem des del sector, i és la importància que té en l'economia nacional i en la generació de llocs de feina, entre d'altres. Ens esperen anys complicats en la reconstrucció del nostre país, i per això es fa necessari continuar amb els suports a aquest sector amb l'activació de noves mesures. Cal lluitar perquè cap celler hagi de tancar. Hauríem de reestructurar el sector amb maduresa".


En l'informe s'especifica que el sector contribueix a generar i mantenir més de 427.700 llocs de feina (equivalents a temps complet) que depenen de manera directa, indirecta i induïda de l'activitat vitivinícola. Això suposa un 2,4% de l'ocupació a Espanya.