Indústria

El sector vitivinícola espanyol incrementa la població als petits municipis un 36% en 20 anys

20/11/2023

El sector vitivinícola espanyol és un factor determinant contra la despoblació al medi rural. Així ho demostra el fet que la població dels municipis espanyols amb menys de 2.000 habitants dedicats majoritàriament a conrear el cep s’hagi incrementat fins a un 35,8% els últims 20 anys, mentre que la dels que no tenen vinyes ha descendit un 9,6%.

Aquesta és una de les nombroses dades que ha revelat la Interprofessional del Vi d’Espanya (OIVE) a l’auditori de la Torre CaixaBank de Madrid, en què el seu president i directora, Fernando Ezquerro i Susana García respectivament, han detallat la importància del sector vitivinícola a Espanya.

Totes les comunitats autònomes, i més del 40% dels municipis espanyols, allotgen el conreu del cep. “A la terra en què hi ha una vinya, hi ha llocs de treball i vida als pobles”, ha explicat Ezquerro. Per això, “ens cal visibilitzar la nostra labor, que crea feina, dona riquesa als pobles i oportunitats laborals atractives tant per als més joves com per a les dones, fonamentalment per continuar creixent”.

En la mateixa línia s’ha expressat la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Esperanza Orellana, la qual, a més, ha destacat que el sector vitivinícola té “tots els instruments indispensables per centrar-nos en els desafiaments i adaptar-nos als reptes de qualitat, sostenibilitat i preferències canviants dels consumidors”.

La jornada Vi d’Espanya ha comptat amb la col·laboració d’AgroBank, el director del qual, Jaime Campos, ha mostrat el suport de l’entitat al sector vitivinícola.

La importància del sector vitivinícola a Espanya

L’eix central de la jornada ha estat la presentació de l’actualització de les dades de l’informe que l’OIVE ha encarregat a Analistes Financers Internacionals (AFI). L’any 2020, l’encarregat d’explicar-les va ser l’economista Emilio Ontiveros, tristament traspassat, pel qual s’ha tingut un especial recordatori durant l’esdeveniment.

Amb dades actualitzades després de la pandèmia, l’informe revela, a més de les relatives a la importància del sector al medi rural, unes altres realitats econòmiques i socials, com ara la seva contribució amb l’1,9 al PIB espanyol (20.330 milions d’euros); la creació de 363.980 llocs de treball, o la rellevància que ha adquirit la presència de la dona els últims anys en determinades activitats de la cadena de valor. Per exemple, s’ha duplicat, entre 2009 i 2020, la quantitat de dones caps d’explotació. 

Després de la presentació, hi ha hagut temps per analitzar les dades a través de representants de la cadena des de la vinya, bodega, investigació i difusió gràcies a Ruth Chocarro, directora de Relacions Institucionals Pernod Ricard Winemakers i vicepresidenta de la FEV i de l’OIVE; Dolores Calvo, presidenta de l’Associació de Dones de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya; Pedro Ballesteros, Master of Wine, i Ramon Estruch, president de la Fundació per a la investigació del Vi i la Nutrició.

Tots han coincidit a assenyalar que darrere una copa de vi hi ha molt de treball, passió i compromís, que és el que justifica l’esforç que cal fer des de la vinya fins a la taula.