Agricultura

El sector vitivinícola contribueix a generar el 2 % de l'ocupació a Catalunya

06/04/2022

El sector vitivinícola contribueix a generar el 2% de l'ocupació a Catalunya, amb un total de 61.350 treballadors, gairebé el 60% corresponents a llocs de feina directes, fet que n'evidencia la importància tant econòmica com social.


Són dades de l'estudi La Importància econòmica i social del sector vitivinícola a Catalunya, que han presentat aquest matí a Barcelona el president i la directora de la Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE), Ángel Villafranca i Susana García respectivament, i el director d'Economia Aplicada d'Analistes Financers Internacionals (AFI), Diego Vizcaíno, amb el secretari general d'Alimentació de la Generalitat, David Mascort, en el marc de la Barcelona Wine Week.


El document reflecteix algunes dades rellevants, que "descobreixen la transcendència econòmica del sector vitivinícola dins de l'economia catalana amb una aportació de l'1,6% al producte interior brut de Catalunya i un valor afegit brut (VAB) superior a 3.630 milions d'euros anuals", com ha exposat Villafranca.


L'activitat vitivinícola també contribueix a fixar la població al territori, ha destacat el president de l'OIVE, "i això és clau per al manteniment de les zones rurals de Catalunya. De fet, més del 50% dels municipis de la comunitat tenen vinya i són precisament aquests els que han registrat majors creixements de població en els darrers anys".


Carina Termens, directora d'AgroBank a Catalunya, ha explicat que el sector vitivinícola "és un clar exemple dins del sector agroalimentari perquè ha estat capaç d'adaptar-se i mostrar la seva fortalesa superant-se malgrat la pandèmia, quan malgrat el tancament de l'hostaleria ha estat capaç de buscar estratègies per superar-se amb èxit".


La directora de l'OIVE, Susana García, ha conclòs la seva intervenció destacant que "perquè un sector pugui avançar i millorar, necessita conèixer les seves xifres", i per això és important aquest informe que posa de manifest que "darrere d'una ampolla de vi hi ha un sector que és pilar de l'economia, que dota de vida el nostre medi rural i que el vi, consumit amb moderació, és perfectament compatible amb una dieta equilibrada i saludable".