Deu comunitats autònomes (Castella i Lleó, Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, Andalusia, l'Aragó, Madrid, Múrcia i la Ciutat Autònoma de Ceuta) i tres organitzacions agràries (ASAJA, COAG i UPA) han presentat una carta oberta a tota la ciutadania i, en concret, a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en què demanen suport per a la gestió del llop ibèric des del respecte al món rural, el consens i la coexistència d'aquesta raça amb la ramaderia extensiva.
En aquesta missiva reiteren la petició a la vicepresidenta del Govern perquè no continuï amb el procediment d'aprovar i publicar l'ordre ministerial que inclou el llop al Llistat d'espècies silvestres en règim de protecció especial (LESRPE) i s'iniciï un procés d'anàlisi per renovar de manera consensuada l'estratègia de conservació i gestió del llop, vigent des del 2005, i adaptar-la a la realitat del país.
Segons les organitzacions agràries, incloure el llop al LESRPE implicarà, en la pràctica, deixar de gestionar i controlar aquesta espècie al nord del Duero, que causa pèrdues de més de 6 M? i devora més de 10.500 caps de bestiar a l'any.