"Si l'objectiu d'Espanya és garantir els drets de les empreses nacionals, l'accés de la flota espanyola a les aigües del Regne Unit ha de tenir una consideració prioritària. Per això, confiem que al final de la negociació no es faci servir la pesca com a moneda de canvi, com ha passat en ocasions anteriors", segons va destacar el secretari general de la Confederació Espanyola de Pesca, CEPESCA, Javier Garat, en una trobada recent per comentar l'estat del mandat de negociació entre la UE i el Regne Unit per tancar el Brexit.
El sector pesquer que representa CEPESCA ha sol·licitat al Govern una correcta defensa dels seus interessos, que passa, prioritàriament, per assegurar l'accés de la flota espanyola a les aigües del Regne Unit i, en segon lloc, mantenir l'accés recíproc als mercats, en línia amb la postura que manté l'European Fisheries Alliance (EUFA), de la qual formen part les organitzacions empresarials pesqueres de nou països comunitaris.
Gerard van Balsfoort, president d'EUFA, va transmetre a Michel Barnier, negociador de la UE, aquests dos objectius fonamentals per al sector pesquer en la negociació, i aquest últim va reconèixer la importància que té per als 27 l'accés a aquestes aigües.
D'altra banda, Iván López, portaveu de CEPESCA a la EUFA i president del Consell Consultiu de la Flota Comunitària de Llarga Distància (LDAC) ?la missió del qual és assessorar les institucions europees i els estats membres sobre qüestions relatives als acords de pesca amb tercers països?, va subratllar que "el sector pesquer és al centre del debat post-Brexit perquè així ho ha volgut també el Regne Unit i s'ha convertit en una vara de mesurar per veure qui guanyarà en aquesta negociació".
Segons López, el que s'exposa en el mandat de sortida és que la pesca té un paper molt important en l'esdevenir de l'acord general amb el Regne Unit. "En aquests moments, és gairebé una precondició satisfactòria per a ambdues parts, perquè si no és així, es podrien parar les negociacions el proper 30 de juny".
Per als representants de CEPESCA, l'important és aconseguir un acord polític amb el Regne Unit, perquè seria inviable negociar any rere any el maneig de caladors i quotes. "Volem continuar amb el mateix nivell de quotes i d'accés a les aigües britàniques, que es respectin les inversions dels europeus allà i que hi hagi un mercat ininterromput en tots dos sentits".
En relació amb aquestes negociacions, el ministre Luis Planas va destacar fa poc al Congrés que a Espanya s'està treballant perquè l'acord estigui a punt al juliol.