El sector oleícola mundial es reuneix a la seu del Consell Oleícola Internacional

23/11/2023

La 61a reunió del Comitè Consultiu de l'Oli d'Oliva i les Olives de Taula del Consell Oleícola Internacional (COI) es va celebrar ahir 22 de novembre a la seu de l'Organització a Madrid.

Aquest comitè és un interlocutor clau per al Consell de Membres i la Secretaria Executiva. Els seus representants procedeixen de tots els grups que componen el sector als països membres del COI: productors, transformadors, comerciants i consumidors. Es va crear per demanar les opinions dels representants dels agents econòmics del sector oleícola: gràcies al seu coneixement de primera mà del terreny, estan ben situats per ajudar la Secretaria Executiva a identificar solucions eficaces als reptes del sector.

El comitè és presidit per Abdessalem Loued i vicepresidit per Gennaro Sicolo (secció d'oli d'oliva) i M'Hamed Belasla (secció d'olives de taula), amb la participació de Kemiche Boudjema i Primitivo Fernández (suplents i i ii de la secció d'oli d'oliva, respectivament); i Ali Ben Hadj M'Barek i Saeef Kashavaraz (suplents i i ii de la secció d'olives de taula, respectivament).

Aquest comitè té un paper cada cop més important com a fòrum de debat essencial per a tots els operadors del sector oleícola.

Planas aborda assumptes agroalimentaris amb el seu homòleg de la República de Tunísia

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha mantingut avui una reunió amb el ministre d'Agricultura, Recursos Hídrics i Pesca de la República de Tunísia, Abdelmonem Belaati, en què s'ha manifestat l'interès dels dos països per enfortir la cooperació bilateral en matèria agroalimentària.

Espanya i Tunísia van subscriure el 2018 un acord bilateral per promoure les relacions de cooperació econòmica, científica i tècnica recíprocament avantatjoses en qüestions agràries. Actualment, tots dos ministeris treballen en qüestions tècniques per a la renovació de l'acord.

Un dels temes abordats a la reunió principals, i sobre el qual se sondejaran aquestes vies de col·laboració, és en l'extensió i la modernització de regadius. Espanya és el país europeu amb més grau de desenvolupament, avenç tecnològic i implantació d'aquests sistemes de producció, i compta amb empreses molt potents.

El ministre tunisià és a Espanya amb motiu de la seva participació a la 118a sessió del Consell de Membres del Consell Oleícola Internacional (COI), que se celebra a Madrid avui i demà. El COI, creat el 1959 i amb seu a la capital d'Espanya, és l'única organització intergovernamental dedicada a l'oli d'oliva i a l'oliva de taula. La Unió Europea n'és el membre principal i aporta prop del 70 % del pressupost. A partir de l'1 de gener del 2024 comença el mandat director executiu espanyol en aquesta organització.