Agricultura

El sector de l'oli d'oliva, pendent de Brussel·les

19/09/2019

La Comissió Europea (CE) ha demanat a Espanya informació addicional per posar en marxa el mecanisme d'autoregulació del sector de l'oli d'olivaproposat per l'organització Cooperativas Agro-alimentarias i que té el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).


En un comunicat, fonts ministerials han avançat que, un cop la CE rebi el dossier complet, iniciarà l'emissió del dictamen sobre la compatibilitat de la proposta del mecanisme d'autoregulació amb els objectius de l'article 39 del Tractat de la Unió Europea relatiu a la Política Agrària Comuna (PAC).


El secretari general d'Agricultura i Alimentació del MAPA, Fernando Miranda, que ahir va presidir la mesa sectorial de l'oli d'oliva i de l'oliva de taula, va insistir en la reunió als representats del sector sobre la "importància de treballar conjuntament i intensament per posar en marxa aquest mecanisme".


Miranda, segons les mateixes fonts, va assenyalar que "es produiran cada vegada amb més freqüència fenòmens climàtics que generaran desequilibris entre oferta i demanda" i una successió de campanyes amb excedents i caigudes de preus per als pagesos i d'altres amb una oferta insuficient amb preus més alts per al consumidor.


El secretari general va precisar que, a més d'aquestes feines relacionades amb el mecanisme d'autoregulació, Espanya ha plantejat a la CEl'increment necessari dels preusque desencadenen les ajudes comunitàries a l'emmagatzematge d'oli. També ha sol·licitat que s'estableixi un sistema de regulació de la producció en funció de factors de qualitat anàleg al que hi ha per al vi a l'actual Organització Comuna de Mercats (article 167).


Pel que fa al balanç d'aquesta campanya d'oli, que s'acaba el 30 de setembre vinent, el MAPA ha fixat la "collita rècord" en 1,797 milions de tones ?un 50 % més que en la del 2017/18?, amb unes "exportacions històriques", que el 31 de juliol arribaven a les 840.000 t (+13 % respecte de les últimes campanyes).


Pel que fa a les "elevades existències finals" ?886.900 tones al final de l'agost, segons dades provisionals? el Ministeri preveu que el volum "permetrà cobrir les necessitats d'enllaç de la nova campanya a escala nacional i en els mercats mundials". Per al setembre, segons el comunicat, es preveu un ritmemés gran de sortidesal mercat exterior després de l'aturada de l'agost i el màxim de comercialització assolit el juliol.


Els representants del sector, segons el MAPA, van coincidir ahir a pronosticar una campanya 2019/20 "significativament inferior" com a conseqüència del dèficit de precipitacions dels últims mesos. Pel que fa al mercat de l'oliva de taula, el balanç ministerial dona una producció en la campanya 2018/2019 de 587.800 t (+4,1 % que en la del 2017/18) i unes exportacions de 340.070 t a 31 de juliol (+10,8 %).


Al seu parer, l'increment aranzelari dels Estats Units a l'oliva negra espanyola "ha estat contrarestat pel sector amb la diversificació de productes i mercats"