Indústria

El sector de l'oli d'oliva haurà de retirar producte

20/01/2020

L'hipotètic fracàs de les licitacions autoritzades per la Unió Europea (UE) per emmagatzemar de manera voluntària una part de la producció d'oli d'oliva agreujaria el problema que afronta el sector, que al final haurà de retirar del mercat una part de la producció "sí o sí".


Així ho ha advertit el president de Cooperativas Agroalimentarias, Ángel Villafranca, després de reunir-se amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. En declaracions a Efeagro, Villafranca ha xifrat en 200.000 tones la quantitat mínima per emmagatzemar a partir de la qual el sector es podria beneficiar de la mesura.


Brussel·les va autoritzar l'octubre aquest mecanisme a petició d'Espanya, malgrat que els preus no han arribat encara al llindar mínim a partir del qual l'activació és obligatòria, després de mesos de fortes caigudes.


La normativa exigeix preus inferiors a 1,52 euros en el cas de la categoria llampant, d'1,71 euros per al verge i 1,78 per al verge extra "durant un període representatiu"; en l'arrencada de l'any se situaven en 1,7, d'1,75 i al voltant de 2 euros, respectivament.


Villafranca ha calculat en 200.000 les tones per retirar sota el procés actual per frenar el desplom de preus, tot i que de moment en les dues primeres licitacions (encara en queden dues més) la xifra tot just supera les 21.000 tones.


"Si no arribem almenys a les 200.000 tones, estarem lluny d'equilibrar els preus i ens trobarem un problema superior i haurem d'emmagatzemar sí o sí" en qüestió de mesos, ja que la caiguda continuaria, ha explicat.


Al seu parer, la baixada del preu faria que en pocs mesos l'oli d'oliva se situés per sota dels llindars mínims, cosa que tornaria a activar els mecanismes d'emmagatzematge, però aquesta vegada de manera obligatòria.


El funcionament del sistema passa perquè cada operador sol·licita emmagatzemar-ne una determinada quantitat i especifica a canvi de quants diners està disposat a fer-ho, i és la CE, un cop rebudes totes les peticions, la que fixa un preu de tall.


El president de Cooperativas ha instat totes les parts a aprofitar el mecanisme i ha recordat que el sector també s'ha vist perjudicat pels efectes de l'aranzel imposat pel Govern dels Estats Units a les importacions d'oli d'origen espanyol.