Agricultura

El sector de l'oli d'oliva, expectant davant d'una nova licitació

13/12/2019

Aquest dijous s'obre la segona licitació per a l'emmagatzematge d'oli d'oliva, un mecanisme amb el qual la UE pretén ajudar el sector a afrontar els baixos preus i regular el mercat, però que en la primera licitació només va arribar al 3 % dels sol·licitants espanyols.


El preu del litre d'oli d'oliva acumula mesos de caigudes i, actualment, es pot trobar tot just per sobre dels 2 euros, un preu històricament baix davant del qual el sector només veu una solució: poder retirar producte del mercat.


L'anomenat emmagatzematge privat, ja autoritzat per Brussel·les, és una mesura comunitària que permet al sector rebre ajuts per fer-ho; no obstant això, el resultat de la primera licitació per acollir-se a aquesta eina ha encès els ànims del sector, representants del qual el van qualificar públicament de "fracàs", "decepció", "vergonya" i, fins i tot, "presa de pèl".


Avui dijous arrenca la segona de les quatre licitacions previstes per Brussel·les, enmig d'una gran expectació després que en la primera de la Comissió Europea (CE) tot just s'admetés que es retirés el 3 % de les 120.000 tones que els productors espanyols pretenien emmagatzemar.


Segons el sistema d'informació de preus en origen de l'oli d'oliva Poolred, l'últim any el verge extra ha caigut un 28 %, fins als 2,2 euros per litre; el verge ha baixat un 25 %, fins a 1,9 euros el litre; i el llampant ha caigut un 24 %, fins als 1,8 euros.